Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

co
consumabel55 - 09-04-2014 17:00:58
Geldzaken & Recht

Kan energieleveren de energie afsluiten vanwege het niet betalen van 40 euro incassokosten?

Dank aan allen die reageren, dit helpt mij wel, maar niet genoeg:

vraag 1. dat ze volgens hun eigen algemene regels (algemene voorwaarden) handelen, geloof ik wel. mijn vraag is of deze regels niet aan wettelijke regels (minima of maxima) gehouden zijn. mijn bezwaar is dat de stappen te snel zijn en de boetes te hoog. welke wettelijke regels bepalen of beperken de duur van de stappen en de hoogte van de boetes/kosten? ik vind dus de gehanteerde termijnen en bedragen niet redelijk. hier gaat niemand op in, moet ik aannemen dat iedereen dit dus allemaal redelijk vindt. waarom is het redelijk dat een volledig geautomatiseerde incasso die naar duizenden mensen gaat en waarvoor praktisch geen persoon voor in het geweer moet komen (dus niet een mannetje dat een half uur moet fietsen en moet aanbellen) 40 euro moet kosten?

vraag 2. als het klopt wat verschillende mensen hebben gesuggereerd, namelijk dat betaalde bedragen eerst dienen tot het voldoen van openstaande schulden, dan betekent het dat ik het bedrag van de eerste rekening plus incassokosten wel voldaan heb, maar niet de tweede rekening. en voor de tweede rekening is nog geen aanmaning of incasso gekomen, dus kan er geen sprake zijn van het recht op afsluiten, dan moeten die fasen ook eerst doorlopen worden.
als het niet klopt wat er wordt gesuggeerd, dan heb ik wel voldaan aan alle electriciteitsrekeningen, maar niet aan incassorekeningen. dus de vraag is, op welke gronden een electriciteitbedrijf mag afsluiten. als het snellere termijnen en hogere kosten gehanteerd heeft dan wettelijk is voorgeschreven, handelt het onrechtmatig en kan ik dus in een kantongerechtsprocedure betwisten (maar dan moet ik wel het goede antwoord op vraag 1 weten). als het recht van aflsuiten alleen het betalen van het afleveren van energie betreft, dan ontbreekt de rechtsgrond dus eveneens. los van de of rechtmatigheid, is de vraag primair gericht op de maatschappelijke redelijkheid. ik vind afsluiten voor 40 euro disproportioneel en dus niet rechtvaardig of redelijk.