Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

cb
cbo - 09-04-2014 22:06:04
Geldzaken & Recht

Kan energieleveren de energie afsluiten vanwege het niet betalen van 40 euro incassokosten?

Ik doe het even in omgekeerde volgorde:

2. conform artikel 6:44 lid 1 bw is de volgorde van rekenen ook vastgelegd in de wet, het mag dus, eerst worden kosten dichtgezet, dan de verschenen rente en vervolgens pas op hoofdsom en lopende rente:

artikel 44

1. betaling van een op een bepaalde verbintenis toe te rekenen geldsom strekt in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de verschenen rente en ten slotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente.


1. voor wat betreft de incassokosten, dat ligt er dus aan of de schuldeiser zich aan de vereisten conform de wik heeft gehouden. het tarievenblad van de schuldeiser is wat mij betreft dubbelzinnig en roept bij mij vragen op.

- kosten indien na herinnering niet binnen 14 dagen betaald wordt -> € 15,-
- indien niet aan de herinnering wordt voldaan dan is het zo dat u een ingebrekestelling ontvangt waarbij u (conform wik) € 40,- incassokosten verschuldigd wordt.

artikel 6:96 lid 6 bw geeft een aantal vereisten voor het in rekening brengen van buitengerechtelijke incassokosten waaraan voldaan moet worden.

allereerst moet er sprake zijn van verzuim (zoals vastgelegd in artikel 6:81 bw). artikel 12.4 geeft aan dat u in verzuim verkeerd vanaf het moment dat u niet voldoet aan de betalingstermijn als vermeld op de factuur, dit wordt ook wel verzuim zonder nadere ingebrekestelling genoemd (van rechtswege in verzuim). dit is dan weer vastgelegd in artikel 6:83 lid 1 bw.

wat er vervolgens moet gebeuren is dat er een kostenloze aanmaning verzonden moet worden aan de debiteur met een termijn van 14 dagen. dit wordt ook wel de "14-dagen brief" genoemd. middels deze brief moet u in kennis gesteld worden van de buitengerechtelijke incassokosten die in rekening gebracht mogen worden indien u niet binnen de termijn voldoet. deze waarschuwing moet in ieder geval het bedrag vermelden van de incassokosten welke in rekening gebracht gaan worden in uw geval. het moet hier dus gaan om een specifiek bedrag dat in rekening gebracht wordt!

wat ik in deze dan raar vind is dat er een ingebrekestelling verzonden wordt door de schuldeiser terwijl de schuldenaar al van rechtswege in verzuim is? dit lijkt mij erg dubbelzinnig en indien u middels een ingebrekestelling in gebreke gesteld wordt, dan gaat uw verzuim pas in op het moment dat de termijn als in de ingebrekestelling is vermeld is verlopen.. dat volgt dan weer uit artikel 6:82 bw.

wanneer u dus een ingebrekestelling ontvangt van een schuldeiser, dan zou het betekenen dat de termijn van verzuim verschuift... dit houdt dan dus weer in dat er nog niet aan de wik toegekomen wordt omdat er conform artikel 6:96 lid 6 sprake moet zijn van verzuim...

erg dubbelzinnig allemaal en wat mij betreft klopt er geen snars van..

enfin..

in uw verhaal merk ik op dat er bij herinnering al € 15,- incassokosten in rekening zijn gebracht en in een later stadium nogmaals € 40,-.

alvorens er enige vorm van buitengerechtelijke incassokosten (daar valt dus ook onder aanmaningskosten/herinneringskosten e.d.) moet u dus gewaarschuwd zijn doormiddel van de zogenoemde "14-dagen brief". deze brief dient aan de bovengenoemde vereisten te voldoen alvorens deze brief enige werking heeft. het bedrag dat bij u in rekening gebracht is moet eveneens overeenkomen met het bedrag dat in de brief vermeld is.

in uw verhaal maakte ik dat er tweemaal incassokosten in rekening gebracht worden, echter is mij dit niet helemaal helder.

maar het is dus als volgt: buitengerechtelijke incassokosten in rekening brengen kan pas als er voldaan is aan bepaalde vereisten:

1. er moet sprake zijn van verzuim (als er opnieuw in gebreke gesteld wordt dan verschuift de termijn en bent u pas in verzuim indien de termijn van de ingebrekestelling is verstreken!)

2. indien u in verzuim bent dan moet u een kosteloze aanmaning ontvangen met een termijn van 14 dagen. deze aanmaning omvat de gevolgen wanneer niet binnen de termijn voldaan wordt. de aanmaning moet in ieder geval het op dat moment openstaande bedrag vermelden en de hoogte van het bedrag dat aan incassokosten in rekening gebracht vermelden.

3. vanaf het moment dat u de zogenoemde "14-dagen brief" heeft laten liggen en niet binnen de termijn heeft voldaan, dan bent u vanaf dat moment eveneens de buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd zoals vernoemde in de "14-dagen brief".