Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

cb
cbo - 10-04-2014 13:35:39
Geldzaken & Recht

Kan energieleveren de energie afsluiten vanwege het niet betalen van 40 euro incassokosten?

Goed om dan nog maar eens terug te komen op het verhaal dat u afgesloten wordt omdat u de kosten niet betaald heeft:

artikel 6:44 bw geeft de volgorde aan op basis waarvan u betaling geboekt wordt.
in uw situatie is het dus dat de incassokosten voldaan worden.
wat er dan overblijft is een restant van uw factuur!
feitelijk gezien heeft u dus een gedeelte van uw factuur onbetaald gelaten en niet de incassokosten.

wat u dus betaald heeft wordt eerst voldaan op alle overige kosten en vervolgens wordt het restant van uw openstaande factuur voldaan. daarmee blijft er dus een gedeelte van uw factuur openstaan.
dus wat u zegt, dat u wordt afgesloten omdat u de incassokosten niet betaald heeft, klopt niet.

wel vraag ik mij af of voldaan is aan de vereisten van de wet incassokosten en of de incassokosten wel terecht in rekening zijn gebracht. indien deze kosten namelijk niet terecht in rekening gebracht zijn dan heeft u dus wel de factuur voldaan. u heeft echter niet aangegeven of er inderdaad voldaan is aan de vereisten van de wik en derhalve ga ik er van uit, omdat u er niet verder op in gaat, dat de vereisten van de wik wel zijn nagekomen.

u dient dus het restant van de factuur te voldoen.

daarnaast is het mij ook niet helder hoeveel incassokosten u nu daadwerkelijk moet betalen. conform het bik besluit mag er in uw geval een totaal van 40 euro in rekening gebracht worden. ik heb nog steeds niet helder in kaart of dat ook het geval is of dat er 15 euro en 40 euro in rekening is gebracht.

wat eventueel wel mag is dat er bij de herinnering aangegeven wordt hoeveel kosten er in rekening gebracht mogen worden en dat er na die herinnering slechts 15 euro van de 40 euro in rekening gebracht wordt en dat dit in een later geval opgehoogd wordt naar 40 euro. dat wordt ook wel "staffelen" genoemd en is eigenlijk in uw voordeel.

uw verhaal is mijn inziens niet volledig.