Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 13-04-2014 18:01:02
Geldzaken & Recht

Is een handgeschreven testament in nederland ook rechtsgeldig?

Het antwoord op deze vraag is nog niet zo makkelijk als wellicht gedacht. er zijn landen waar jezelf een testament op kunt stellen. als jij als nederlander daar "toevallig" bent, dan zou je het daar kunnen doen. in beginsel accepteert het nederlandse internationaal privaatrecht (ipr) een buitenlands testament als het voldoet aan de eisen die gelden in het land waar het is opgesteld mits aan de basisbeginselen van openbare orde is voldaan. voorbeeld van dat laatste is bijvoorbeeld dat er geen eis moet zijn dat het testament in bloed geschreven moet zijn.

waarom dan niet maar even een reisje naar een land maken waar je zelf gratis een testament kunt opstellen? om een aantal redenen. allereerst kun je een dergelijk testament niet bij het centraal testamentenregister (ctr) inschrijven. als je komt te overlijden, is het dus maar afwachten of het testament ooit boven water komt.

is een erfgenaam het niet eens met de inhoud van dat buitenlandse testament, dan kan die de gang naar de rechter maken. als die tot de conclusie komt dat de testateur toevallig in het buitenland was, bijvoorbeeld voor een vakantie of zelfs maar voor een dag om zo zelf een testament op te kunnen stellen, dan zal hij dat handgeschreven testament alsnog ter zijde schuiven omdat er onvoldoende binding was met het land waar het testament is opgesteld.

waarom zou je eigenlijk zelf een testament willen schrijven? het erfrecht is al lastig en listig genoeg. als je dan zelf wat gaat knutselen, lopen je erfgenamen grote risico's.