Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pc
pckt - 16-04-2014 16:33:21
Geldzaken & Recht

Hoe kom ik van swiss dermocare af?

gratis proefpakket en vervolgzendingen tegen betaling

hebt u via internet een bestelbon ingevuld? of bent u telefonisch of op straat benaderd voor een gratis proefpakket? consuwijzer geeft u in dit consumententhema informatie over de verschillende situaties die kunnen ontstaan als u een proefpakket besteld hebt.

ik heb een proefpakket ontvangen en nu krijg ik vervolgzendingen. moet ik betalen?

u hoeft alleen iets te betalen als u ook akkoord bent gegaan met vervolgzendingen. het gaat dus om de vraag: wat bent u overeengekomen? hieronder leggen wij u twee verschillende situaties uit.

u hebt geen toestemming gegeven voor vervolgzendingen

hebt u alleen toestemming gegeven voor een gratis proefpakket? en niet voor vervolgzendingen? dan hoeft u de vervolgzendingen niet te betalen. de vervolgzendingen zijn in dit geval geen onderdeel van de overeenkomst die u met de ondernemer hebt. u hebt alleen een overeenkomst over het proefpakket. zegt de ondernemer dat er wel een overeenkomst is voor de vervolgzendingen? dan moet de ondernemer bewijzen dat u hebt ingestemd met die vervolgzendingen.

de ondernemer verwijst naar een brief of naar zijn algemene voorwaarden. hierin zou staan dat ik vervolgzendingen zou krijgen. moet ik nu toch betalen?

soms ontvangt u bij het proefpakket een brief. in deze brief staat bijvoorbeeld dat u contact moet opnemen als u geen vervolgzendingen wilt. u moet het de ondernemer dan zeggen dat u niets meer wilt ontvangen. dit mag niet. u hoeft alleen akkoord te gaan met de vervolgzendingen als u daarmee nadrukkelijk hebt ingestemd.

het kan ook zijn dat de ondernemer naar zijn algemene voorwaarden verwijst. in de algemene voorwaarden staat dan bijvoorbeeld dat u ook vervolgzendingen krijgt. ook dit is niet voldoende. ook niet als u een vinkje hebt gezet op een website dat u de algemene voorwaarden hebt gelezen. of als u hebt aangevinkt dat u akkoord ging met die voorwaarden. de vervolgzendingen moeten echt onderdeel uitgemaakt hebben van het aanbod waar u op in bent gegaan.

ik heb een machtiging afgegeven voor de verzendkosten van het gratis proefpakket. mag de ondernemer hiermee ook andere bedragen afschrijven?

nee, de ondernemer mag de machtiging alleen gebruiken waarvoor u toestemming hebt gegeven. hij mag de machtiging dus niet gebruiken voor vervolgzendingen. gebruikt de ondernemer uw machtiging toch om ook het bedrag voor de vervolgzendingen af te schrijven? neem dan contact op met uw bank. en vraag uw bank om het geld voor u terug te halen.

meer informatie over automatische incasso en de regels die daarbij gelden


wat kan ik doen als ik toch opeens vervolgzendingen krijg?

u bent niet verplicht om iets te doen. maar het is wel verstandig om de ondernemer toch te laten weten dat u het niet eens bent met de vervolgzendingen. en dat u daarom de rekening niet betaalt. u kunt hiervoor de volgende voorbeeldbrief gebruiken.

voorbeeldbrief - ontkennen van totstandkoming van overeenkomst


ik ben wel akkoord gegaan met vervolgzendingen na ontvangst van het proefpakket

hebt u wel toestemming gegeven voor vervolgzendingen? bijvoorbeeld tijdens het telefoongesprek of op de bestelbon voor het gratis proefpakket? dan zijn de vervolgzendingen onderdeel van de overeenkomst die u met de ondernemer hebt. de ondernemer kan u daaraan houden. maar u hebt vaak nog wel een mogelijkheid om hier vanaf te komen. omdat u het proefpakket via de telefoon of via een bestelbon hebt besteld, geldt de wet kopen op afstand.

u hebt dan in veel gevallen een bedenktijd van 7 werkdagen. u kunt dan binnen de bedenktijd kosteloos van de overeenkomst af. ook moet de ondernemer u hier informatie over geven.

let op: de bedenktijd geldt niet voor alle producten die u bestelt. eten en drinken of abonnementen op kranten vallen hier bijvoorbeeld niet onder.

meer informatie over de bedenktijd bij koop op afstand


wat kan ik het beste doen als ik toch van de vervolgzendingen af wil komen?

hebt u recht op bedenktijd? en wilt u binnen de 7 werkdagen de overeenkomst stoppen? dan kunt u dit het beste per brief aan de ondernemer laten weten. gebruik onze voorbeeldbrief.

voorbeeldbrief - ontbinding van koop of dienst tijdens de bedenktijd

kijk anders zelf op de site consuwijzer.nl

succes iedereen, ik hoop dat dit bedrijf snel wordt aangepakt!