Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hilletje - 16-04-2014 21:19:10
Garantie & Verzekeringen

Afkoop pensioen/ toeslagen

Goedendag,
ik volg de discussie nog steeds. waarom moet er eigenlijk op een uitspraak gewacht worden? volgens info van o.a. de anbo is die uitspraak eral. inzake afkoop pensioen en onredelijk resultaat dd 15 nov 2002 : uitspraak centrale raad van beroep. dan hoeft het beroep van de svb toch niet te worden afgewacht inzake de zeeland/westbrabant uitspraak?
hier de info ( of is die niet meer van toepassing?) goedendag,





hier de tekst van de anbo.

aow partnertoeslag

let op bij afkoop pensioen en partnertoeslag aow. ontvangt u aow en heeft u een partner die nog geen 65 jaar is? dan hebt u recht op een partnertoeslag naast uw aow.

de sociale verzekeringsbank (svb) brengt een eventueel inkomen van uw partner – soms gedeeltelijk - in mindering op uw partnertoeslag. krijgt uw partner een afkoop in verband met opgebouwde pensioenrechten? die afkoop hoeft niet altijd op de partnertoeslag in mindering te komen.

in principe komt een incidentele betaling zoals een overwerkvergoeding, een winstdelingsuitkering of een eindejaarsuitkering ook op de partnertoeslag in mindering.
de svb rekent zo'n incidentele betaling toe aan het tijdstip waarop deze is genoten. dit leidt er in het algemeen toe dat een incidentele uitkering in mindering wordt gebracht in de maand van uitbetaling. een eindejaarsuitkering in de maand december brengt de svb in mindering op de partnertoeslag over december.

onredelijk resultaat = niet in mindering

de centrale raad van beroep, het hoogste rechtscollege in nederland op het gebied van sociale zekerheid, heeft op 15 november 2002 een uitspraak over deze regel gedaan. als een incidentele uitkering tot stand is gekomen door maandelijkse opbouw, en als die maandelijkse opbouw begonnen is vóór de datum waarop de aow-uitkering is ingegaan, dan leidt de toerekening tot een onredelijk resultaat. op grond daarvan neemt de svb het gedeelte van de incidentele uitkering dat is opgebouwd voordat recht op aow-pensioen is ontstaan, niet in aanmerking als in mindering te brengen inkomen.

de praktijk leert dat de svb vaak een afkoop van pensioen wél in mindering brengt op de partnertoeslag. dat is dus niet altijd juist, omdat het opgebouwde recht veelal tot stand is gekomen voordat het aow-pensioen is ingegaan.

partnertoeslag en afkoop pensioen

ontvangt u partnertoeslag naast uw aow en heeft uw partner een afkoop van het pensioen ontvangen? dan moet u het volgende checken:
•is sprake van een incidentele, eenmalige uitkering (afkoop)?
•is de uitkering door maandelijkse opbouw tot stand gekomen (bijvoorbeeld uw partner heeft in het verleden gewerkt)?
•heeft de opbouw plaatsgevonden vóór uw aow-pensioen is ingegaan?

als u alle vragen met ja kunt beantwoorden, dan bent u wel verplicht om het ontvangen bedrag aan de svb op te geven, maar u geeft daarbij aan dat u van mening bent dat geen sprake is van inkomen dat op de partnernertoeslag in mindering mag komen