Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
monica010 - 18-04-2014 15:51:08
Geldzaken & Recht

Verhuurder vraag inkomen op bij de belastingdienst

Misschien heeft u nog meer aan de informatie op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/mag-mijn-verhuurder-een-inkomensindicatie-opvragen-voor-de-huurverhoging.html">deze pagina :
[quote]mag mijn verhuurder een inkomensindicatie opvragen voor de huurverhoging?

verhuurders mogen voor verreweg de meeste huurwoningen een inkomensindicatie opvragen. voor maar een klein deel van de huurwoningen mag dat niet. of uw verhuurder een inkomensindicatie voor uw woning mag opvragen bij de belastingdienst, hangt af van de aanvangshuurprijs. de aanvangshuurprijs is de huurprijs die gold op de ingangsdatum van uw huurcontract.

inkomensindicatie toegestaan of niet

vergelijk de aanvangshuurprijs van uw woning met de hoogte van de huurliberalisatiegrens op de ingangsdatum van uw huurcontract. u vindt de huurliberalisatiegrens in de tabel huurliberalisatiegrenzen tot 1 januari 2015.

- de aanvangshuurprijs is gelijk aan of lager dan de toenmalige huurliberalisatiegrens
u heeft een niet-geliberaliseerd (of gereguleerd) huurcontract. de verhuurder mag wel een inkomensindicatie opvragen voor uw woning.
- de aanvangshuurprijs is hoger dan de toenmalige huurliberalisatiegrens
u heeft een geliberaliseerd huurcontract. de verhuurder mag geen inkomensindicatie opvragen voor uw woning.

het schema 'huurovereenkomst geliberaliseerd of niet?' laat ook zien welke situatie voor u geldt.

oudere huurcontracten
is uw huurcontract van voor 1 juli 1989 (nieuwbouwwoning) of voor 1 juli 1994 (andere woningen)? dan gold er op de ingangsdatum van uw huurcontract geen huurliberalisatiegrens. uw huurcontract is daardoor niet-geliberaliseerd. uw verhuurder mag een inkomensindicatie opvragen.

verlaagde aanvangshuurprijs
is uw aanvangshuurprijs verlaagd (met terugwerkende kracht) door een uitspraak van de huurcommissie? dan geldt die verlaagde aanvangshuurprijs.

zelfstandige woning
de inkomensindicatie geldt alleen voor zelfstandige woningen. een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang, eigen keuken, eigen toilet en eigen badruimte. bijvoorbeeld een eengezinswoning, appartement of portiekwoning.
een verhuurder mag dus geen inkomensindicatie opvragen voor huurders van kamers, woonwagens en standplaatsen.

verhuurder niet van belang
het maakt niet uit wie uw verhuurder is. de regels voor het aanvragen van een inkomensindicatie gelden zowel voor woningcorporaties als beleggers en particuliere verhuurders.

wat te doen als uw verhuurder onterecht een inkomensindicatie opvraagt?
heeft u een geliberaliseerd huurcontract en heeft uw verhuurder toch een inkomensindicatie voor uw woning opgevraagd bij de belastingdienst? dan kunt u dit schriftelijk melden aan de belastingdienst. de belastingdienst neemt maatregelen als een verhuurder misbruik maakt van de mogelijkheid om inkomensindicaties op te vragen.

stuur uw melding naar:

belastingdienst/centrale administratie
t.a.v. umt unit inwinnen & verstrekken van gegevens
postbus 1254
7301 bm apeldoorn

laat uw verhuurder weten dat u deze melding doet.

de belastingdienst kan niet zelf controleren of een verhuurder terecht een inkomensindicatie heeft opgevraagd. de belastingdienst beschikt namelijk niet over de daarvoor benodigde gegevens. de belastingdienst kent bijvoorbeeld niet de ingangsdatum van het huurcontract en de aanvangshuurprijs. die gegevens zijn nodig om te bepalen of sprake is van geliberaliseerde verhuur. de belastingdienst kent ook niet het puntentotaal van de woning en de huidige huurprijs. en die gegevens zijn nodig om de maximale huurprijs te bepalen.