Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

em
emileb - 21-04-2014 21:36:55
Huishouden & Energie

Ongevraagde kosten door ophalen kat van de straat, mag dat?

Even concreet naar de vraag van wvv, alle ongevraagde adviezen zijn al verstrekt.
ik adviseer allereerst even na te kijken welke regels er binnen uw gemeente gelden voor huisdieren. dit kan via de site van uw gemeente.
de apv zal op dat gebied enige duidelijkheid bieden.
in de meeste apv's zijn regels opgenomen met betrekking tot honden, in de meeste gemeenten is er vaak niets geregeld met betrekking tot katten. een uitzondering kan zijn "overlast van huisdieren". in dit geval geldt dit ook voor een kat
misschien zou het kunnen zijn dat uw kat (verkeers)overlast veroorzaakt zou hebben.
in dat geval is het meestal de politie (of de gemeente) die een dierenambulance of asiel inschakelt. deze overlast moet dan door politie/gemeente geconstateerd zijn en is aantoonbaar
de burgemeester in een gemeente "heeft de zorg over zwerfdieren".
zoals ik begrijp kan uw kat niet onder de noemer zwerfdier gebracht worden
naar mijn mening treedt in dit geval het burgerlijk wetboek in werking voor wat betreft de handelingen die met uw kat hebben plaats gevonden.
er is sprake van ongevraagde levering, dus er is geen vergoeding verschuldigd.
het is bij deze claim dus aan het asiel om aan te tonen op basis van welke feiten zij van uw kat een zwerfdier "hebben gemaakt", of er een "opdracht" gegeven is, door wie en onder welke omstandigheden. enkel het miauwen van een kat levert beslist niet de titel zwerfdier op!!
het mag bekend zijn dat dierenasiels en dierenambulances vaker kosten verhalen in een geval als dat van u.
in de meeste gevallen wordt er dan ook betaald.
in deze door u omschreven situatie zou ik als volgt handelen: niet betalen, een beroep doen op ongevraagde levering en uw kat opeisen. er is, zoals iemand al eerder schreef, absoluut geen sprake van recht op retentie. verder kent men in ons land nog de term: hij die beweert bewijst.
asiel toon maar aan dat je recht op vergoeding hebt.
het asiel zal uw kat dus zonder vergoeding aan uw moeten terug geven.
succes verder