Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

forever-nl
forever-nl - 25-04-2014 07:03:54
Computers & Telefonie

Easycomputing

Ja je mag lachen maar jurisprudentie wijst uit dat het op deze manier werkt. de hoge raad (hoogste rechtsprekende instantie in nederland) bepaalde in 2012 namelijk dat software zoals waar hier sprake van is gewoon onder burgerlijk wetboek boek 7 titel 1 valt: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:hr:2012:bv1301">ecli:nl:hr:2012:bv1301.

"in dit verband is in de eerste plaats van belang dat de toepasselijkheid van de kooptitel niet is beperkt tot de koop van zaken volgens de begripsomschrijving van art. 3:2 bw. uit art. 7:47 bw, waarin is bepaald dat koop ook betrekking kan hebben op vermogensrechten, blijkt dat de wetgever de kooptitel van toepassing heeft geacht op alle goederen als bedoeld in art. 3:1 bw, en dus aan die titel een ruim bereik heeft willen geven wat betreft het voorwerp van de koopovereenkomst. voorts is van belang dat een overeenkomst tot het aanschaffen van standaardcomputerprogrammatuur - op een gegevensdrager of via een download - voor een niet in tijdsduur beperkt gebruik tegen betaling van een bepaald bedrag ertoe strekt de verkrijger iets te verschaffen dat geïndividualiseerd is en waarover hij feitelijke macht kan uitoefenen. dit alles pleit voor toepasselijkheid van de kooptitel op een zodanige overeenkomst.

deze toepasselijkheid is ook wenselijk omdat de kooptitel een uitgewerkte regeling geeft inzake conformiteit, klachtplicht en verjaring, en omdat met die toepasselijkheid de rechtspositie van de koper wordt versterkt (met name in het geval van consumentenkoop en koop op afstand). in al deze opzichten bestaat geen aanleiding de aanschaf van standaardsoftware te onderscheiden van de koop van zaken en vermogensrechten.

van belang in dit verband is voorts de afdeling over koop op afstand. uit art. 7:46d lid 4, aanhef en onder c, bw moet worden afgeleid dat deze afdeling mede van toepassing is op computerprogrammatuur, en wel zonder dat daartoe de omschrijving van het voorwerp van de koopovereenkomst specifiek voor deze afdeling is uitgebreid. daarom zou het ongerijmd zijn indien niet ook de aanschaf van computerprogrammatuur die niet op afstand is verricht, als koop in de zin van titel 7.1 zou worden gekwalificeerd. aldus volgt ook uit het stelsel van de wet dat de aanschaf van standaardcomputerprogrammatuur voor een niet in tijdsduur beperkt gebruik tegen betaling van een bepaald bedrag binnen het bereik van de kooptitel valt, ongeacht of sprake is van aanschaf op een gegevensdrager of via een download."

dus ja als je bij bol.com een besturingsprogramma of antivirusprogramma aanschaft welke niet aan een koopovereenkomst voldoet dan kun je je klachten kenbaar maken bij bol.com. indien bol.com vervolgens niet in staat blijkt binnen een redelijke termijn te zorgen voor een oplossing dan kun je de koopovereenkomst ontbinden.

in dit geval claimt de verkoper op haar website dat websites er uitzien zoals deze in het programma worden ontworpen. dit lijkt niet het geval waardoor het product niet voldoet aan de overeenkomst. steeds vastlopen lijkt me ook niet normaal.

de stappen zijn dus als volgt:
1) zo snel mogelijk de klachten kenbaar maken aan de verkoper van het product.
2) de verkoper in de redelijke gelegenheid stellen om de klachten op te lossen.
3) indien de verkoper hiertoe niet in staat is de koopovereenkomst ontbinden.