Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

boppe1943
boppe1943 - 26-04-2014 16:53:10
Geldzaken & Recht

Lijfrente

Voor de polissen tussen 1992 en 2006 zijn er vier mogelijkheden van vrijgevallen lijfrente:

1. overbruggingslijfrente

u kunt er allereerst voor kiezen, om een overbruggingslijfrente te kopen. dat is een lijfrente, om de periode tussen het stoppen met werken en uw werkelijke pensioendatum te overbruggen. maximaal mag deze jaarlijkse uitkering 63.288 euro bedragen. met ingang van 2006 is er voor de nieuwe polissen wat betreft de mogelijkheden van overbruggingslijfrente veel veranderd: de lijfrente als overbruggingsuitkering mag niet als u daarmee eerder wilt ophouden met werken. uitbetaling is alleen nog toegestaan na uw 65e levensjaar. loopt uw polis van voor 2006 met het betalen van premies nog door na 2006, dan zal er een knip worden gemaakt, met een deel dat kan worden gebruikt als overbruggingslijfrente en een overig deel.

2. tijdelijke lijfrente uitkering

u kunt ook een lijfrente kopen die na uw pensioen ingaat en een beperkt aantal jaren duurt. voorwaarde bij deze variant is, dat de uitkering minimaal vijf jaren duurt en ingaat tussen uw 65e en 70e levensjaar. de uitkering mag maximaal 20.097 euro per jaar bedragen.

3. levenslange lijfrente uitkering

u kunt tot slot kiezen voor een levenslange lijfrente uitkering. enige voorwaarde hierbij is dat de uitkering uiterlijk in moet gaan als u 70 jaar oud bent.

4. nabestaandenlijfrente

de nabestaandenlijfrente is net zoals het nabestaandenpensioen om de achterblijvende partner van een lijfrente te kunnen voorzien, wanneer u zelf komt te overlijden. het kapitaal dat vrij komt wordt door de langstlevende omgezet in een lijfrente.