Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 28-04-2014 13:57:12
Huishouden & Energie

Schimmel in een droge woonkamer.

Hallo boppe1943,

luchtvochtigheid - schimmel - luchten .....lastig!!
als dat eensteensmuurtje kouder is dan de binnentemperatuur in de kamer zal er condens optreden en daardoor eventueel schimmel.
als luchten niet voldoende helpt: schimmelbestrijding: lees http://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/44133-schimmel-in-huis-bestrijden.html">hier ter info.

tips
om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet je waterdamp aan de lucht toevoegen. als de vochtigheid niet veel afwijkt van het ideale percentage, kunnen onderstaande tips helpen:

- hang waterbakjes aan de verwarming.
- zet de afzuigkap tijdens het koken af.
- laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
- laat de temperatuur niet boven 20 à 21°c stijgen.
- verlucht je huis voldoende.
- veeg geregeld stof.
- plaats planten die water verdampen.

luchtbevochtigers
als deze tips niet baten, dan is het plaatsen van een luchtbevochtiger het meest doeltreffende middel. er bestaan drie verschillende systemen:

stoom
het water wordt verhit waarbij het water als een geleider optreedt tussen twee elektroden. zo wordt het water omgezet in stoom die langs een kleine opening het toestel verlaat.

stoombevochtigers werken heel efficiënt omdat ze in korte tijd veel stoom genereren. een toestel van 50 euro kan tot zo’n 0,7 liter water per uur omzetten in stoom. je kan de bevochtiger aansluiten op een hygrostaat. dan stel je de gewenste luchtvochtigheid in en slaat de bevochtiger automatisch aan en uit. wie wil, kan er ook een geurtje aan toevoegen.

het nadeel van dat type is het hoge energieverbruik. het water moet immers opgewarmd worden.

ultrasoon
een geruisloze ventilator verspreidt een microfijne nevel die ontstaat door hoge, frequente, onhoorbare trillingen onder water.

deze luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrostaat. aangezien de energie aan de kamerlucht onttrokken wordt, verbruikt dat soort toestellen weinig stroom. het water wordt immers koud verneveld.

verdamping
een ventilator blaast droge kamerlucht door een vochtige filter waardoor het water verdampt.

een hygrostaat is overbodig bij deze bevochtigers. bovendien worden stof en geuren onttrokken aan de lucht die langs de filter passeert. dat systeem gebruikt weinig stroom, maar geeft ook minder vocht af.
(bron:infotalia.com)

met vr.gr.