Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 06-05-2014 01:23:32
Huishouden & Energie

Infrarood verwarming: ervaringen en info van experts

Over infrarood verwarming bestaan nog altijd de meest bizarre verhalen.
een paar feiten dan maar om mee te beginnen.
- verwarming kan op 2 manieren plaatsvinden: op convectie-basis (cv verwarmt de lucht) of door warmtestraling middels 'donker infrarood'.
- infrarood of infrarode straling, is voor het oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer en 1 mm (106 nm), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.
veelal wordt het golflengtegebied van 780 nm tot 10 micrometer aangeduid met nabij-infrarood, van 10 tot 30 µm met middel-infrarood, van 30 µm tot 300 µm met ver-infrarood en van 300 µm tot 1 mm met sub-millimetergebied. infrarood betekent 'onder het rood', omdat de frequentie van infraroodstraling iets lager ligt dan die van het rood.
- de warmtestraling van de zon bestaat uit infrarood licht.
- de bekende elektrische straalkacheltjes met halogeenstraler produceren 'kort infrarood licht, dus met dieprode kleur'

de grootste gemaakte fout bij de vergelijking is dat een convectie-verwarming de gehele ruimte qua lucht moet verwarmen tot een aangenaam nivo, daar waar stralingswarmte slechts daar hoeft te worden ingeschakeld waar de 'gebruiker' zich bevind. voor een aangenaam verblijf bij stralingswarmtebron is het mogelijk dat de werkelijke luchttemperatuur bijvoorbeeld slechts 15 graden c is terwijl de plek op de bank aanvoelt als 22 graden c.

zoals iedereen weet vanuit de cv-verwarmde ruimte kost het op temperatuur brengen en houden van de gehele woning veel energie. wanneer de cv omlaag gezet wordt naar 12 graden c neemt de energieopname schrikbarend af.
door nu middels infraroodverwarming slechts de plek waar je je bevind aangenaam te maken zal het totale energieverbruik enorm afnemen...