Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 23-05-2014 08:45:36
Huishouden & Energie

Ongevraagde kosten door ophalen kat van de straat, mag dat?

[quote=den hollander schreef op maandag 21 apr 2014, 12:15]de wet in nederland is simpel;
huisdieren, boerderijdieren mogen niet los lopen buiten eigen woonerf.


heeft u ook een linkje naar deze wet, want zover mij bekend bestaat deze wet helemaal niet.
laatst ook nog een soortgelijk gevalletje bij het tv-programma 'recht in de regio'.
katten mogen gewoon ook bij de buren in de tuin lopen, zei meester visser. de buren hebben wel het recht de kat te verjagen van hun erf, maar niet het recht het beestje te doden of andere onoorbare dingen te doen. kopje water of de tuinslang erop is wel toegestaan, apparaatjes die geluid maken ook (maar die helpen meestal niet).

voor de wet is een kat een ding. feitelijk kun je dus spreken van het toe-eigenen van eigendom van een ander, beter bekend als diefstal of gijzeling van iets dat jou niet toebehoort.
er zijn altijd mensen die niet dol zijn op katten en dan de ambulance bellen en ik heb meegemaakt dat mensen vlees neer legden met rattengif erin.

er valt weinig tegen te doen. het asiel heeft wel gelijk de kosten te willen verhalen.
chippen is inderdaad een mogelijkheid, zodat de kat herkend kan worden, maar chippen is niet geheel vrij van risico's.

ik zou zeggen niet betalen en je eigendom terug eisen, maar een asiel geeft de kat natuurlijk niet terug zonder betaling. zij zijn inderdaad verplicht naar eer en geweten goed voor het beestje te zorgen en dus ook de gezondheid te checken (een kat met niesziekte kan het hele asiel infecteren).

conclusie: juridisch zijn de kosten wel aanvechtbaar, maar praktisch gezien is het het risico van katten houden. de beste weg is dan ook gewoon het asiel betalen en desnoods een foto van de kat en adresgegevens achter laten, zodat ze bij een volgende gelegenheid de eigenaar wel kunnen bellen.