Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fl
florisvs - 10-04-2010 15:23:13
Geldzaken & Recht

Kosten hypotheekadvies

Voor de aankoop van een woning ben ik bij een aantal hypotheekadviseurs langs geweest om mijn hypotheekmogelijkheden door te nemen.
het eerste gesprek was steeds gratis.

een van de adviseurs belde me een week later op om te vragen of ik nog vragen had. ik had 1 vraag over een specifieke hypotheekverstrekker. de hypotheekadviseur zou de informatie over de rente en bijzondere voorwaarden naar mij toesturen per e-mail.
voor mijn gevoel lag dit nog in het verlengde van het eerste gratis gesprek.

ik ontving vervolgens de gevraagde informatie, aangevuld met soortgelijke informatie van nog een paar andere hypotheekverstrekkers. deze extra informatie had ik niet specifiek om gevraagd.
bij deze e-mail waren ook een dienstverleningsdocument en een beloningswijzer toegevoegd. die had ik daarvoor nog niet ontvangen.
in de beloningswijzer stond dat het intakegesprek van 15 minuten gratis is (dit gesprek duurde in werkelijkheid ongeveer een uur), en dat bij een vervolggesprek een afspraak wordt gemaakt over de boloningsstructuur (afsluitprovisie of uurtarief).
ik heb vervolgens laten weten dat ik voor mijn hypotheek had gekozen voor een andere tussenpersoon.
tot mijn verbazing ontving ik toen een factuur van eur 125 voor 'advieswerkzaamheden aangaande voorwaarden en rentes van verschillende hypotheekverstrekkers' met de datum van het telefoongesprek.

kan dat zomaar? mij was nog niet gewezen op de kostenstructuur, en ik beschouwde het telefoongesprek van een paar minuten nog niet als vervolggesprek waar voor betaald zou moeten worden. bovendien is mij meer informatie toegestuurd dan ik om gevraagd had, en de informatie waar ik om gevraagd heb is mij lang geen 125 euro waard.
maar moet ik dit toch betalen?