Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

re
reddice - 08-10-2010 15:52:54
Geldzaken & Recht

Wat is verstandig voor een starter?

Omdat ik mij op mijn huidige woonadres niet meer volledig op mijn gemak voel door een bepaalde privé situatie, ben ik op zoek gegaan naar een woning. het liefst wil ik een woning huren, maar omdat ik me in het verleden nooit ergens heb ingeschreven duurt het jaren voordat ik bij de sociale woningbouw verenigingen aan de beurt ben. via een particulier huren is eigenlijk geen optie, want het is gewoon veel te duur voor mij.

nu is het zo dat ik in eindhoven woon en dat er hier een organisatie is waarbij je tegen korting, een appartement en/of huis kan kopen. indien de woning meer of minder waard wordt in de loop van de jaren, deel je dan ook hetzelfde percentage aan korting dat je hebt gekregen hierin (dus 25% korting = 25% van de winst/verlies). je bent ook verplicht het aan hun aan te bieden. de organisatie heet slimmer kopen (onderdeel van vb&t groep). erg fijn voor starters, ouderen of gewoon mensen die wat krapper bij kas zitten, maar niet echt slim als je de woning ook tegelijkertijd als investering ziet.

omdat ik een starter ben en dit de meest realistische optie voor me is, ben ik gisteren naar een hypotheek adviseur geweest. die heeft me 2 mogenlijkheden voorgelegd:

- als ik via slimmer kopen een woning koop, dan kan ik rond de 115.000 kosten koper kijken. de hypotheek die mij verstrekt kan worden is dan net over de 120.000 euro.

- de 2e mogelijkheid is dat ik tot 160.000 euro kosten koper kan kijken, maar dat ik dan wel de grond van de woning verkoop aan een of andere maatschappij. de situatie wordt dan bijvoorbeeld: woning van 160.000 euro, waarvan grond 50.000 euro waard is, dan spaar ik wel meer via de spaarhypotheek en betaal ik canon voor de grond.

de hypotheek adviseur heeft het voor mij nagerekend en zegt dat ik voor de 2e situatie maximaal 100 euro meer kwijt zal zijn aan netto maandlasten de komende 10 jaar. de canon wordt vastgesteld op 3,7% voor een periode van 30 jaar, waarbij alleen van de inflatie wordt uitgegaan en niet voor de taxatiewaarde. ook wordt er naar 10 jaar opnieuw de waarde omlaag bijgesteld en blijft de rente op 3,7% gehandhaaft. ik los de spaarhypotheek dan af tegen 4,2% voor de komende 10 jaar, daarna wordt dit percentage weer opnieuw bijgesteld.

het fijne aan de 2e optie is dat ik naar woningen in hogere prijscategorieën kan kijken, die ook van betere kwaliteit zijn. ook valt er met de verkoper te onderhandelen over de prijs, wat met slimmer kopen niet kan. ook heb ik achteraf geen gezeur met slimmer kopen in het geval ik verbouwingen doet aan de woningen, en zij mij niet willen betalen wat ik graag wil ontvangen. ik ben immers verplicht het allereerst uitsluitend aan hun aan te bieden, dus als ze niet bieden wat ik wil sta ik voor een impasse. gezien het feit de tweede situatie netto maar 100 euro duurder is dan de eerste optie, is het heel interessant. echter, in beide gevallen ben ik geen "volledig" eigenaar. bij de ene doordat slimmer kopen een percentage van de woning bezit. bij de ander omdat de grond niet meer van mij is.

om heel eerlijk te zijn zijn beide situaties niet ideaal te noemen en ben voor beide gevallen best wel huiverig. maar voor een starter zijn beide situaties best goede alternatieven. ik heb echter wel een hoop spookverhalen gelezen over erfpacht rechten, waarbij de percentages opeens 500% duurder worden etc etc etc. echter, het schijnt dat het grootste deel van de randstad in erfpacht is en dat het dus allemaal wel meevalt. wat vinden jullie ervan?