Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mi
michellekepen - 08-10-2012 00:18:34
Geldzaken & Recht

Hoe nalatenschap verder af te wikkelen?


in mijn naaste omgeving speelt de volgende kwestie, zo heb ik zojuist telefonisch vernomen:
gescheiden man (is afgehandeld en m.i. verder niet relevant) hertrouwt. het nieuwe paar koopt gezamelijk een huis. de nieuwe vrouw komt in 2002 te overlijden. man erft helft huis (+ helft hypotheek). zij laat aan neven en nichten 4x30.000 (120.000) euro na. deze hoeven pas betaald te worden op moment dat man overlijdt. man komt in januari 2012 te overlijden. zijn vermogen bestaat uit huis van 350.000 (geschatte woz waarde peildatum 1-1-2012), hypotheek van 175.000 en verder geen noemenswaardige bestanddelen. dus naar verwachting 350-175= 175.000 euro.

1- mijn eerste vraag is of de 120.000 feitelijk een schuld is? dat zou betekenen dat de nalatenschap 55.000 euro bedraagt. lijkt me logisch, maar wellicht zie ik iets over het hoofd.
2- tweede vraag is in hoeverre de neven en nichten die recht op de 120.000 hebben, deze vordering kunnen afdwingen? en op wat voor een termijn. en gaat er ook nog een rente-aspekt meespelen?

probleem is het gebrek aan contant geld, daar het huis nog niet verkocht is. bovendien kan in het slechtste geval het huis minder dan 300.000 opleveren. wat zou kunnen betekenen dat de kinderen van de man de neven en nichten uit eigen portemonnee moeten gaan betalen.

zijn kinderen, uit eerste huwelijk, hebben m.i. reeds aanvaard middels verrichten van allerlei handelingen. er is geen notaris bij betrokken geweest. wel blijkt er reeds met fiscus gesproken te zijn over uitstel van aangifte/betaling successierechten, op grond van ontbreken van contanten.

er zijn nog veel onduidelijkheden, maar ik hoop toch dat de kassa-specialisten alvast hun licht over deze kwestie willen laten schijnen.