Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

aa
aaltsje - 26-02-2013 21:14:09
Geldzaken & Recht

levensverzekering aflossen op hypotheek bij verkoop

Kort geleden heb ik mijn huis verkocht. voorwaarde van de koper was een snelle overdracht. tussen het tekenen van de het koopcontract en de overdracht zit precies een maand.

zodra ik wist welke notaris de kopers hadden gekozen, heb ik contact opgenomen met de notaris voor de aflosnota. de woning is met verlies verkocht dus wilde ik graag tijdig weten wat de kosten werden. omdat ik nooit eerder een woning verkocht heb, heb ik daarbij ook gevraagd of ze nog zaken van mij nodig hadden en of ik zelf nog iets moest doen. dit was blijkbaar niet nodig en vrij snel kreeg ik de aflosnota toegestuurd. ik heb direct daarna de notaris gebeld omdat de levensverzekering niet was meegenomen in de nota. het bedrag daarvan moest afgelost worden op de hypotheek. de notaris (of medewerker van het kantoor) verwees mij hiervoor naar de bank (ing). de ing vertelde vervolgens weer dat de notaris dit gewoon moet opvragen bij de aflosnota. ik heb vervolgens de notaris weer gevraagd om een nieuwe aflosnota. door allerlei gedoe ging daar ruim twee weken overheen. vandaag kreeg ik de nieuwe aflosnota. het bedrag van de levensverzekering is in mindering gebracht, maar het boetebedrag wat de ing berekent vanwege de aflossing is ruim 400 euro hoger dan de eerste aflosnota. reden: de rente is veranderd.

de ing vertelde dat het gebruikelijk is dat de notaris eerst overlegt wat te doen met een eventuele levensverzekering voordat de aflosnota wordt opgevraagd. als de notaris dat had gedaan, had er geen nieuwe nota met een nieuw rentepercentage gemaakt hoeven worden.

klopt het wat de ing zegt dat de notaris dit vooraf moet overleggen? of had de ing mij juist moeten informeren dat ik dit aan de notaris moest doorgeven? ik heb namelijk voor de verkoop al contact gehad met de ing en toen is me verteld dat het bedrag uit dat potje gewoon rechtstreeks wordt afgelost op de hypotheek. er is nooit gesproken over een aparte aanvraag om de polis stop te zetten enz.