Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

el
eliseij - 12-09-2014 13:07:19
Geldzaken & Recht

Nieuwe hypotheek gevestigd door ex-vriend zonder mijn instemming?

Na 10 jaar samenwonen (met alleen een samenlevingsovereenkomst) zijn mijn ex-vriend en ik gescheiden van tafel en bed. mijn ex is in onze koopwoning blijven wonen en ik ben met onze dochter in een huurwoning getrokken.

nu na 4 jaar is er een getekend exemplaar van het ouderschapsplan, verdeling inboedel en de scheidingsovereenkomst. tevens is er een getekend exemplaar voor ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid m.b.t. de woning, aangezien hij de woning over wil nemen met zijn nieuwe vriendin.

wat moet er nu nog gebeuren:
- ex-vriend moet een volmacht tekenen ten kantore van de advocaat zodat de advocaat alle documenten naar de rechtbank kan sturen voor bekrachtiging;
- overdracht woning moet nog plaatsvinden;
- ontslag hoofdelijk aansprakelijk moet ingeschreven worden.

echter mijn ex-vriend is van mening dat deze stappen niet meer gezet hoeven worden, aangezien hij reeds een nieuwe hypotheek heeft gevestigd op de woning en hij nu meent volledig eigenaar te zijn van de woning tezamen met zijn nieuwe vriendin. bij navraag bij de bank blijkt inderdaad dat er 2 maanden geleden een nieuwe hypotheek is gevestigd, maar aangezien ik geen partij ben krijg ik geen verdere informatie. de notaris heeft bevestigd dat er nog geen overdracht heeft plaatsgevonden en dat ik dus ook nog niet ontslagen ben uit hoofdelijke aansprakelijkheid. aangezien mijn ex-vriend geen verdere actie wenst te ondernemen heb ik de volgende vragen:

a) hoe is het mogelijk dat er een nieuwe hypotheek is gevestigd op onze gezamenlijke woning (betreft geen bedrijfspand), zonder mijn instemming? bij verlenging van de hypotheek drie jaar geleden eiste dezelfde bank dat wij beiden deze akte zouden ondertekenen ook al waren we toen al gescheiden van tafel en bed.
b) wie zal er worden aangesproken indien hij de maandelijkse hypothecaire lasten niet voldoet, hij en zijn nieuwe vriendin waarmee hij de schuld is aangegaan of kan ik ook nog worden aangesproken door de bank ook al heb ik de nieuwe hypotheek niet ondertekend;
c) is er een noodzaak om bekrachtiging van de scheidingsovereenkomst af te dwingen (waarin staat dat de man de woning overneemt en ik meewerk aan de overname) of zal ik het laten rusten......met als gevolg dat mijn ex-vriend mijn medewerking nodig heeft indien hij ooit de woning wil vervreemden?
d) wat is het gevolg als ik niets doe en ik bij testament mijn helft van de woning overdraag aan een familielid......kan dit familielid na mijn overlijden aanspraak maken op de woning?

een hoop vragen welke ik niet beantwoord krijg bij de bank (aangezien ik geen partij ben), de advocaat (aangezien hij onze gezamenlijke advocaat is en geen informatie wil verstrekken welke afronding kan frustreren!), de notaris (geeft slechts aan dat volgens hem de bank wellicht tekort is geschoten bij de verstrekking van de nieuwe hypotheek).

ik hoop daarom dat ik wellicht wat meer duidelijkheid kan verkrijgen via dit forum.

alvast bedankt,

elise