Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mv
mvb0891 - 02-10-2014 17:25:28
Geldzaken & Recht

einde looptijd aflossingsvrije hypotheek

Beste lezers,

ik zit met een interessante kwestie die ik liever niet met de bank zelf wil bespreken (om geen slapende honden wakker te maken): mijn ouders zijn nu 63 jaar oud. ze hebben sinds 2005 een aflossingsvrije hypotheek bij de rabobank met als looptijd 'in beginsel onbepaald', waarvan de vaste rente van 4,3% afloopt in 2016. het beleggingsmaatwerkplan van avero achmea, voorheen royal sun&alliance (loopt sinds 2000) en de aparte beleggingsrekening bij nn, voorheen westland utrecht (loopt ook sinds 2000) die ervoor moesten zorgen dat de hypotheek over een paar jaar bij pensionering grotendeels konden worden afgelost, is vrijwel niets waard (mede door hefboomeffect van overlijdensrisicoverzekering). echter, deze beleggingen en verzekering gelden niet als onderpand, waarschijnlijk omdat de executiewaarde van de woning (275k) net iets hoger is dan de hypotheek (263k).

afgezien van het feit dat mijn ouders zich heel gauw moeten aansluiten bij een woekerpolis vereniging, ben ik heel benieuwd hoe dit verder gaat lopen.

ik zie in de originele offerte van rabobank een tabel die doorloopt tot 2034. als ze dan nog leven, zijn mijn ouders 83 jaar. de vraag is: wanneer kan en gaat de rabobank haar geld opeisen? ik kan mij niet voorstellen dat de bank vrolijk gaat wachten totdat mijn ouders overlijden (als ze tot dan toe tenminste de rente kunnen betalen van hun pensioen, want vanaf 2030 krijgen ze na 30 jaar ook geen renteaftrek meer) en dan zelf het huis gaat verkopen. of gaat rabobank op een gegeven moment torenhoge rentes vragen zodat ze wel moeten verkopen?

wie heeft hier toevallig ervaring mee?