Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
gerryelst1955 - 10-12-2014 17:22:19
Geldzaken & Recht

recht van gebruik en bewoning en metterwoonclausule

voor het gemak noem ik de mede-eigenaren maar even fam a en fam b en dit is geschreven door fam b. er is in de notariële akte ook opgenomen dat fam a als eerste gebruiker het levenslange recht van gebruik en bewoning zou krijgen met de clausule van de woning metterwoon te verlaten. in de akte staat dat de gebruiker a de woning moet zorg dragen voor de woning als een goed huisvader,en nodige herstellingen verrichten gebruiker fam b had tijdens het recht van gebruik van fam a op het naast gelegen weiland het recht om er een pony of paardje voor de kinderen te laten grazen.
na 21 jaar gebruik van de woning heeft fam a de woning metterwoon verlaten (door vertrek naar bejaarde woning) met het gevolg dat fam b nu het recht van gebruik en bewoning heeft gekregen. echter toen ik na 21 jaar in de woning kwam was de woning dermate uitgeleefd de keuken gedateerd en ook deels niet meer werkend, de badkamer ook gedateerd en het bad lekte ook zaten er diverse scheuren in de muren en vloeren de woning was vochtig en stinkt muf. ik heb toen de fam a gevraagd wat gaan we hier aan doen.
het antwoord van fam a het recht van gebruik en bewoning is nu van jou fam b incl. de scheuren en door nalatigheid van fam a veel groot onderhoud wat voorkomen had kunnen worden als daar tijdig iets aan gedaan was .
fam b zou de woning direct moeten betrekken want anders zou fam b de woning metterwoon verlaten hebben en zo zou fam b het recht van gebruik en bewoning verliezen en kon de woning tegen economische waarde worden verkocht en opbrengst worden gedeeld.
fam b heeft de woning betrokken ondanks dat het zo echt geen fijn woongenot heeft, iets wat fam a wel 21 jaar heeft gehad
daarom heeft fam b de woning ook maar spaarzaam ingericht de meubels met de oude meubels en de nieuwe opgeslagen in de grote slaapkamer
daar er in de woning geen plaats was voor logés heeft fam b toen in het weilandje waar ik toch al recht van gebruik van had, een tuinhuis geplaatst met mondelinge toestemming van de gemeente , er tijdelijk een gasten verblijf van gemaakt en daar toen maar de nieuwe meubels geplaatst die in de woning opgeslagen stonden
zo kon toch mijn fam uit buitenland en mijn dochter die op curaçao komen logeren
nu wil de fam a bewijzen dat ik de woning metterwoon verlaten heb omdat fam b ook gebruik zou hebben gemaakt van het tuinhuis ,en heeft de fam a de rechter verzocht daar in mee te gaan zodat ik fam b binnen 3 maanden de woning moet verlaten .
de bewijzen van fam a zijn alleen maar dat er herhaaldelijk langs de woning gereden is, en fam a constateerde dat er wel leven was in het tuinhuis , en de lamellen in de woning dicht waren, dat ik de grote slaapkamer als opslag gebruikte en er zou geen vloerbedekking liggen dat zou dan aantonen dat de woning niet gebruikt of bewoond werd door fam b.

de vraag is heeft fam b de woning metterwoon verlaten
is het redelijk en billijk dat de fam a mee betaald om de woning weer in een fijn woongenot op te knappen die fam b door al deze ellende al 3 jaar ontnomen is