Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

je
jeetwee - 16-04-2015 13:05:31
Auto & Vervoer

Prijsaanpassing ivm Fietsplan?

Beste lezers,
graag jullie advies/antwoorden over het volgende.
mijn werk bied werknemers aan om een deel van hun salaris in te leveren en zodoende een fiets aan te schaffen via het fietsplan. ook vakantie dagen mogen hiervoor worden ingezet om 'te betalen'. mijn werkgever regelt dit via fiscfree.
het voordeel is dan dat je over dat bedrag geen loonbelasting hoeft te betalen, een voordeel dus van ongeveer 30%.

helaas wordt mijn contract niet verlengt (loop af 30 april as). ik wilde toch nog gebruik maken van het fietsplan en heb daarvoor toestemming gekregen.
om via fiscfree een fiets te regelen, kun je ofwel online iets bestellen, dan wel naar winkels gaan, die zich hebben aangesloten bij deze onderneming.

na het uitpluizen van welke fiets ik wil, ben ik gevallen voor de fiets van halfords, een hollandia nx3. dit is een elektrische fiets voor onder de 1000 euro. prima dus, want ik wilde niet meer uitgeven dan dit.

deze fiets staat in elke winkel van halfords aangeprijst voor 899,-. in het klein staat daarbij een prijs van 1149 doorgestreept. (klein detail voor mij, maar nu blijkt een groot issue).

ik heb een offerte aangevraagd voor de fiets, ook met een slot etc erbij. deze gegevens en prijzen heb ik vervolgens op de website van fiscfree ingevuld en opgestuurd. alles is goedgekeurd door mijn werkgever.

nu werd ik door halfords teruggebeld dat ze 'een foutje' hebben gemaakt, en mij verkeerd hebben begrepen toen ik zei dat ik via mijn werk een fiets wilde kopen. de 'regel' voor fiscfree is dat dit is voor een prijs van 1149,- ivm commissie welke zij nog moeten betalen. ze wilde mij wel tegemoet komen en dan hoefde ik slechts 158 euro bij te betalen, want dit zou de commissie zijn, en dan zou alles in orde zijn.

na bellen met fiscfree, blijkt dat dit bedrag niet klopt, het zou namelijk maximaal 112 euro zijn (15% van 749 euro). dit is met de aangesloten winkels afgesproken. voor winkels zou dan inderdaad de catalogus prijs gunstig zijn, want dan hebben ze marge.

na terug te bellen met halfords, werd de 112 euro bevestigd, en had hij (opnieuw) een foutje gemaakt, want hij dacht dat het over het totaal bedrag zou gaan, en niet 749 euro. maar nu schoot het hem weer te binnen....

hierbij is het contact gebleven en heb ik gezegd dat ik even ga uitzoeken hoe dit nu eenmaal werkt. ik heb contact gehad met de consumentenbond en met het juridisch loket. beiden weten ook niet zo goed raad met de situatie, behalve dat hij inderdaad gek is. waarom gek? ik heb speciaal een aanvulling op mijn arbeidsovereenkomst gekregen (kost teveel tekens om het hier over te typen)

maar dit is wat er staat:
werkgever schaft voor werknemer een product aan en draagt dit vervolgens onmiddellijk over aan werknemer. werknemer wordt daardoor bij ontvangst zowel juridisch als economisch eigenaar van het product.

in ruil voor het door werkgever aan werknemer met fiscaal voordeel verstrekte product gaat werknemer akkoord met het afzien van (een deel van) één of meerdere brutoloonbestanddelen.

de fiscale mogelijkheden zijn tot maximaal € 750,00 (incl. btw) van toepassing. derhalve dient de totale brutoloonwaarde van de brutoloonbestanddelen, waarvan werknemer afstand doet, gelijk te zijn aan de productprijs minus de netto eigen bijdrage.

ik kan met andere woorden nergens vinden dat ik zomaar even 15% moet betalen, dan wel dat ik alleen maar een fiets mag kopen met een catalogusprijs.

wie is nu verantwoordelijk voor deze 15%? (zelf ben ik van mening de winkel)