Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

li
lidekker - 18-04-2015 01:12:17
Garantie & Verzekeringen

Hoge ziekenhuisrekening

Hallo,
ik heb een aantal problemen met de vergoedingen van mijn zorg en ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen. ik ga binnenkort een rekening ontvangen van 2500 van het amc. ik ben vorig jaar oktober een behandeling gestart bij een seksuoloog in het amc.
bij de eerste afspraak heb ik gevraagd aan mijn behandelaar hoe veel het zou kosten. ik was in de veronderstelling dat seksuologische zorg niet vergoed wordt. zij vertelde mij dat het tweedelijns zorg is en dat ik alleen het eigen risico hoefde te betalen. in mail contact heeft zij mij gezegd dat minder dan 3 behandelingen ongeveer 300 euro kostten en meer dan 3 behandelingen tussen de 500-600 euro. daarnaast zou er een dbc van een jaar worden geopend. later heb ik haar gevraagd in welk jaar dit dan gedeclareerd zou worden, daar kon zij mij geen antwoord op geven en moest ik iemand anders voor benaderen. ik wilde dit weten omdat ik in 2014 een eigen risico van 860 had. pas in februari heb ik te horen gekregen dat dit in 2014 gedeclareerd zou worden. na nog wat navraag kreeg ik te horen dat een dbc normaal eerst voor 90 dagen wordt geopend en daarna pas 365 dagen (tegenwoordig 120 geloof ik). ik ben toen gaan navragen bij de dbc administratie waarom dit bij mij niet het geval was. ik dacht dat dit voordeliger zou zijn omdat dan in 2014 een lager bedrag dan 600 euro (misschien de helft of zoiets) gedeclareerd zou worden en dan dit jaar weer (eigen risico is nu 375). dit jaar heb ik toch meer onderzoeken dus dan zou mijn eigen risico toch al op gaan. de dbc administratie meldde mij gister dat er inderdaad een dbc van 90 dagen en vervolgens 120 dagen was geopend. het dbc van 90 dagen kost meer dan 1200 euro en die van 120 dagen meer dan 1300 euro! dit is dus totaal iets anders dan mijn behandelaar mij heeft verteld.
de dbc code die zij mij gegeven hebben is 059899014. de omschrijving in 2014 was: behandeling of onderzoek op de polikliniek of dagbehandeling door een gynaecoloog bij een psychische stoornis. nu ben ik dus helemaal niet bij een gynaecoloog geweest dus ik weet niet waarom zij deze code eraan geven. nu is de omschrijving in 2015: poliklinische diagnostiek/ingreep of meer dan 2 polikliniekbezoeken bij een seksuologische aandoening. deze beschrijving zou ik nog kunnen begrijpen. echter zie ik in de lijst ook de code 059899007 staan met een omschrijving in 2015 van: seksuologische behandeling bij een seksuologische aandoening (prijs 475 euro). deze omschrijving lijkt mij meer van toepassing. deze code had in 2014 echter de omschrijving: sexuologische behandeling vaginisme door een gynaecoloog bij een psychische stoornis (345 euro). nu heb ik echter geen vaginisme, maar in beide codes uit 2014 komt het woord gynaecoloog voor dus zij hadden mij net zo goed deze code kunnen geven. mijn eerste probleem is dus de dbc code die mij is toegekend door het ziekenhuis.
nu ben ik ook nog op een ander probleem gestuit. ik ben verzekerd bij zekur van univé. toen ik ging zoeken naar een ziekenhuis waar ik heen kon heb ik eerst even een kaakchirurg gezocht. ik ben toen doorgelinkt naar de website van univé en heb daar toen vervolgens ook een ziekenhuis gezocht. ik had nu terug moeten gaan naar de site van zekur om een ziekenhuis te zoeken. al met al blijkt het dus geen gecontracteerd ziekenhuis te zijn. dat is het tweede probleem dat ik nu heb.
nu staat er dus bij de op de website van zekur dat 80% van niet-gecontracteerde zorg wordt vergoed. dit blijkt echter gebaseerd te zijn op gemiddelde tarieven, deze zijn dus veel lager dan in het amc. ik heb nu ook een lijst gevonden met maximale vergoedingen bij niet gecontracteerde zorg. voor de dbc code die het amc mij heeft toegekend geld een maximale vergoeding van 314 euro (in 2014, want voor 2015 is het nog niet bekend). dit zou betekenen dat ik 1200-314 vergoed krijg in 2014, maar die 314 gaat eerst van mijn eigen risico. voor dit jaar (nieuw dbc) is het 1300-?(ongeveer 314), maar dit gaat natuurlijk ook eerst van het eigen risico af. het komt er nu dus op neer dat ik 2500 euro zelf moet betalen.
mijn vragen hierbij zijn: is het terecht dat het amc deze dbc code heeft toegekend en kan ik er wat mee dat mijn behandelaar mij totaal andere informatie heeft gegeven?
groeten.