Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ti
tieuwe - 21-05-2015 08:04:29
Geldzaken & Recht

Keuzes samenwonen (notaris e.d.)

Beste lezer,
in 2011 heb ik een woning gekocht (alleen). deze heb ik gefinancierd middels een hypotheek en een starterslening (svn). nu heb ik geruime tijd een vriendin en zijn we toe aan de volgende stap; echt samenwonen. de vraag is alleen wat hier het verstandigst in is. we weten dat dit voor een deel een persoonlijke keuze is, echter wat verheldering is zeker wenselijk.

mijn vriendin studeert nog en ik wil haar niet (volledig) financieel belasten. ze heeft in de vrije tijd wel een baantje, maar als gezegd ben ik van mening dat we daar niet op kunnen / mogen “bouwen”. wat mij betreft hoeft ze niet (veel) mee te betalen aan het samenwonen. ik kan het nu ook prima opbrengen en heb berekent dat het financieel geen probleem hoeft te zijn wanneer er kosten bij komen.
zoals ik het begrijp kan ze zich gewoon inschrijven op mijn adres en hoeft hier niets van bij de notaris ofzo te worden vastgelegd (eigen keuze). de reden om in ons geval iets bij de notaris vast te leggen zou zijn om de onderlinge afspraken (betalingen) notarieel vast te leggen?

voor de starterslening moet ik (zoals ik het begrijp) aangeven dat er iemand bij me is komen wonen wat kan betekenen dat ik meer moet gaan aflossen dan ik inmiddels doe. ik heb verder geen idee of ik dit ook aan de andere geldverstrekker of ergens moet melden?
missen we verder iets?

bijkomend punt is dat we door kennissen gewezen zijn op de middelingsregeling van de belastingdienst (http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/middeling_sterk_wisselende_inkomens">loonmiddeling). kan dit voor ons een belastingvoordeel opleveren? als ik het verhaal goed begrepen heb, kan het zijn dat je door het middelen van inkomens een belastingschijf terugzakt en daarmee een behoorlijke belastingteruggaaf kunt krijgen. ik kan me voorstellen dat het hiervoor wel noodzakelijk is dat er een samenlevingscontract o.i.d. is opgesteld?

kortom… lang verhaal, veel vragen. hopelijk kan iemand hier mij bevestigen of mijn redenering klopt of adviseren wat beter is. in het kort:

1. is het noodzakelijk e.e.a. bij de notaris vast te leggen?
2. waar moeten we het samenwonen mogelijk nog meer melden?
3. hoe werkt loonmiddeling en kan dit voor ons van toepassing zijn?

alvast bedankt.
tieuwe