Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jo
jouke25 - 16-06-2015 18:23:15
Geldzaken & Recht

Huurtoeslag terugbetalen terwijl ik er recht op heb

Sinds augustus 2014 ontvang ik huurtoeslag voor mijn zelfstandige woonruimte. in die tijd heb ik onderzoek gedaan of ik daadwerkelijk recht heb op huurtoeslag of niet.

op de website staat het volgende:
"u kunt alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte. dit is een woning met een eigen toegangsdeur die u van binnen en buiten op slot kunt doen. in de woning moeten in elk geval aanwezig zijn:

een eigen woon(slaap)kamer
een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel
een eigen toilet met waterspoeling.

woningen waarvoor u huurtoeslag kunt krijgen

u kunt huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte, zoals een flat of een rijtjeshuis. de volgende woningen zijn ook een zelfstandige woonruimte:

woonwagen
gesplitste woning op 1 huisnummer
gedeelde etage
waterwoning
recreatiewoning
woonruimte voor begeleid wonen of een groepswoning voor ouderen

gedeelde etage of onvrije etage
huurt u (een deel van) een etage in een woning en deelt u de voordeur, de gang, het trappenhuis of de lift met andere bewoners? dan zien wij uw woning ook als zelfstandige woonruimte. uw woning moet dan wel voldoen aan de 3 voorwaarden van een zelfstandige woning. bovendien moet u de toegangsdeuren tot uw ruimten op de etage van binnen en buiten op slot kunnen doen."

nu beschik over een eigen etage in een studentenhuis. mijn etage heeft een eigen toegangsdeur inclusief slot, keuken met kookplaat, badkamer met daarin een douche en wc.


mijn 'kamer' is 60m2, een etage binnen een huis. nu kreeg ik vandaag een brief van de belasting dat ik hoogstwaarschijnlijk het hele jaar terug moet betalen omdat: uit onze gegevens blijkt dat er op dit adres meer mensen wonen dan u aan ons hebt doorgegeven. hieruit concluderen wij dat uw woning niet voldoet aan de voorwaarden om huurtoeslag te kunnen krijgen. ik heb een jaar geleden alle informatie juist ingevuld. bij het eerste ontvangst van het geld heb ik de belasting dienst opgebeld om te vragen of het klopt aangezien ik niet in deze situatie wou terechtkomen. zij zeiden dat dit klopte.

nu mag ik waarschijnlijk afgerond 4000 euro terug betalen over 24 maanden. dit is toch onterecht?

ik dank jullie alvast voor de reacties


bron: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huurtoeslag_2014/voorwaarden_2014/zelfstandige_woonruimte