Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

App-review: Welke app om een betaalverzoek of betaling te doen is het beste?

16-09-2016
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
769 keer bekeken
  •  
reviewbetaalappsvoorkant
Een dagje uit met familie, een avondje in de kroeg of een saunabezoek met vrienden: achteraf spelen altijd de financiën weer een rol. Wie heeft wat betaald en wie moet nog betalen? Er volgen berekeningen en rekeningnummers moeten worden uitgewisseld. Bij thuiskomst zijn sommigen alweer vergeten dat ze moesten betalen of 'ach, het komt morgen wel'.
Dat kan beter, dachten enkele banken en andere initiatiefnemers. Zij lanceerden hun eigen deelbetaal-app. Rabobank, ABN AMRO en ING  komen met GRRPY, Tikkie en Twyp. Maar ook onafhankelijke app-bouwers zoals Sjaak, Bunq en Florin willen jouw avondje uit of saunabezoek vergemakkelijken met een (deel)betaal-app, waarmee je anderen direct betaalt of de individuele kosten van leden uit een groep berekent. Uitwisselen van IBAN-nummers wordt hiermee overbodig.
Welke is het beste? Met deze review weet je precies wat je kan verwachten en welke je moet downloaden. Onze criteria voor de beste app: de juiste functies, makkelijk in gebruik en voor iedereen toegankelijk. En dat hebben sommige appmakers goed begrepen, en anderen helaas iets minder.

Tikkie van ABN AMRO

De gebruiksvriendelijke app Tikkie, van ABN AMRO, neemt je bij de hand en een betaalverzoek is nog nooit zo makkelijk geweest. Met een simplistische stijl en kleurrijke knoppen vraagt Tikkie om je naam, telefoonnummer en IBAN-nummer. Voor een betaalverzoek klik je op het plusje en vul je het onderwerp in. Daarna opent Tikkie voor jou WhatsApp.
Reviewbetaalapps
reviewbetaalapps
Je deelt de betaallink met specifieke vrienden of met een groep. Daarna kan je in het overzichtsscherm makkelijk zien of je vrienden al het bedrag hebben betaald. Of hoe Tikkie dat zelf noemt: ‘afgetikt’. Veel betaalapps komen vooraf met een lange gebruiksaanwijzing; Tikkie niet. Simpelweg omdat Tikkie zo duidelijk is dat dit ook niet nodig is – gelukkig. Tikkie maakt het betalen na een dagje uit of avondje stappen heel gemakkelijk.
Voordelen:
- Simpel en duidelijk hoe je aan anderen een betaalverzoek kunt doen. 
- Toegankelijk: anderen hoeven Tikkie niet te downloaden.
Nadeel:
- Deze betaalapp doet wij hij moet doen, maar een of meerdere extra functies zou nog fijner zijn. Bijvoorbeeld een functie om te berekenen wie wat op een avond betaald heeft of zou moet betalen (wat de betaalapp Sjaak wel kan).
KassaSter4
App Tikkie:
- Download hier de app voor Android.
- Download hier de app voor iOS.

Sjaak

Nadat je deze betaalapp hebt geopend wil Sjaak je gelijk op het beginscherm wat duidelijk maken: 'Sjaak regelt die zaak'. Dat voorspelt veel goeds! Helaas volgt daarna de gebruiksvoorwaarden en een lange lap tekst over hoe de app werkt. Dit had gebruiksvriendelijker gekund, Sjaak! Het nodigt niet uit tot lezen en we klikken snel door, want we vertrouwen erop dat Sjaak het alsnog wel regelt. 
Bij Sjaak kan je een groep aanmelden en binnen deze groep nieuwe bonnen toevoegen. Per persoon vul je in wat hij/zij betaald heeft en met een simpele knop verdeelt Sjaak de kosten over de groep. Zo zie je heel handig wie nog wat aan elkaar verschuldigd is. Wij vullen de kosten van een middagje sauna in. Ook handig: ben je uit eten geweest en heeft iemand alleen een voorgerecht gegeten, dan kun je makkelijk het individuele bedrag van deze persoon aanpassen. Sjaak maakt dan opnieuw de balans voor de anderen op. 
Reviewbetaalapps3
Tot dusver is Sjaak onze vriend! Maar nu het betaalgedeelte. Dat regelt Sjaak niet. Of nou ja, niet echt. Je moet alsnog eigenhandig alle IBAN-nummers bij je vrienden opvragen en bij je eigen bank overmaken. Na deze conclusie is Sjaak verandert van een handige betaalapp in slechts een slimme online rekenmachine. Toch een beetje jammer.
Sjaak is dus een goede app om de individuele kosten te bepalen, maar niet om geld naar elkaar over te maken.
Voordeel:
- Sjaak rekent heel handig uit wie nog wat aan elkaar is verschuldigd.
Nadeel:           
- Geld naar elkaar overmaken gaat niet gemakkelijk.
kassaster 3
App Sjaak:
- Download hier  de app voor Android.
- Download hier de app voor iOS.

GRPPY van de Rabobank

De betaalapp GRPPY draait om het groepsgevoel.  Zo kan je een online pot aanmaken, waar andere groepsleden via iDEAL geld in kunnen storten. De groepsbeheerder kan een betaalverzoek doen en het geld uit de pot terugstorten op zijn eigen rekening. Handig maar hier schuilt ook een gevaar: het is maar te hopen dat de beheerder jouw geld op zijn bankrekening ook goed besteedt, want even terugboeken is niet mogelijk.
De mogelijkheden van de app zijn in eerste instantie niet heel makkelijk te achterhalen: waar kun je nou je vrienden uitnodigen? Na even zoeken toch gelukt, want je moet op het kleine pennetje linksboven klikken. Niet heel duidelijk.
Reviewbetaalapp4
Ook is het opvallend hoeveel persoonlijke gegevens GRPPY van je wil weten. Behalve je naam, telefoonnummer, e-mail en leeftijd ook nog je adres. Je adres? Dat is toch nergens voor nodig? GRPPY houdt het erop dat dit wettelijk verplicht is, om fraude te voorkomen.
Je voegt je vrienden toe door middel van hun e-mailadres of telefoonnummer. Wat jammer dat je telefoonboek van je mobiel niet met GRPPY wordt gesynchroniseerd, dat had het toevoegen een stuk makkelijker gemaakt.
Deze betaalapp is duidelijk niet voor individuele betalingen na een avondje uit, maar wel voor dat gezamenlijke cadeau voor een van jouw vrienden. Rabobank heeft het goed bedoeld, maar wij vragen ons af: hoe vaak gebruik je nou zo’n online pot? Niet zo vaak, denken wij zelf. De app doet duidelijk zijn naam eer aan; leuk verzonnen maar tamelijk onhandig (probeer maar aan een ander uit te leggen hoe je GRPPY spelt of uitspreek - gaat niet soepel).
Voordeel:
- Duidelijk online overzicht van jullie pot.
Nadelen:
- We betwijfelen of zo’n online pot vaak wordt gebruikt.
- Waar je bij Sjaak makkelijk rekeningen kan verdelen, en (niet heel makkelijk) individuele betalingen kan doen, kan dit bij GRRPY helemaal niet.
kassaster 2
App GRPPY:
- Download hier de app voor Android.
- Download hier  de app voor iOS.

Twyp van de ING

Twyp van ING is recent geüpdatet en moest een gedegen concurrent worden van de ABN AMRO-app Tikkie. Net zoals Tikkie heeft deze app een kleurrijk design met roze en oranje. Twyp heeft iets weg van een PayPal-account: het fungeert als schakel tussen jouw vrienden en jij.
Maar Twyp blijft ver achter bij Tikkie. Twyp neemt je niet bij de hand zoals Tikkie dat doet. Ook moet je eerst via iDEAL geld op je account zetten. Dus een tip: installeer Twyp voordat je uit eten gaat of een saunadagje pakt. Nog een nadeel: anderen moeten ook Twyp hebben gedownload om hen een betalingsverzoek te sturen. En voordat iedereen de app op zijn mobiel heeft staan… dat kost tijd! 
14341841_10154056605046559_206216698_n
Als meer mensen Twyp zouden downloaden kan deze app best een succes worden, maar nu blijft hij nog ver achter bij Tikkie en Florin.
Voordeel:        
- Als je eenmaal weet hoe het moet, is Twyp niet heel ingewikkeld.
Nadelen:         
- Anderen moeten Twyp ook gedownload hebben.
- Je moet wel zorgen dat je geld op je account hebt staan om te betalen.
- Geen functie om rekeningen te splitsen zoals bijvoorbeeld bij Sjaak.
- Niet mogelijk om via WhatsApp te betalen zoals bij Tikkie en Florin.
2.5 ster veiligebuurt
App Twyp:
- Download hier de app voor Android.
- Download hier de app voor iOS.

Florin*

De nieuwe betaalapp Florin is bijna identiek aan Tikkie. De layout van Florin is duidelijk minder kleurrijk, waardoor het rustiger aandoet. Naast je telefoon- en IBAN-nummer vraagt Florin je ook om een pincode in te voeren. Het valt ons op dat dit de enige app is, die hierom vraagt. Wat een veilig idee. Super vervelend als jouw telefoon door iemand is gestolen en ‘jij’ vervolgens naar wildvreemden geld hebt overgemaakt.
reviewbetaalapp5
Met verschillende icoontjes (zoals een banaan, een auto of een cadeau) kun jij aan je vrienden duidelijk maken waarvoor de betaling ook alweer was. Daarna kies je waar je de betaallink op zet: e-mail, WhatsApp of Facebook. Het kan allemaal met Florin. Net zoals Tikkie hoeven anderen de app dus niet op hun mobiel te hebben om jouw betaalverzoek te accepteren. Een andere fijne functie is de mogelijkheid om met Florin een groep aan te maken, zodat je de rekening onder hen eenvoudig kan verdelen. Moet iemand iets meer betalen dan de rest? Dan rekent de app voor jou het bedrag uit dat de overigen kunnen overmaken.
Voordelen:        
- Je hoeft de app, net zoals Tikkie, niet ook te hebben om anderen te betalen.
- Je kunt via sociale media een betaallink sturen.
- Je kunt een groep met meerdere mensen aanmaken, om geld over hen te verdelen.
Nadeel:
- Geen, wij zijn fan!
Review 4,5 ster sterren vierenhalve
App Florin:
- Download hier de app voor Android.
- Download hier de app voor iOS.
* Deze app is ten tijde van het reviewen (half sept. 2016) nog een testversie voor Android.

Bunq

Als we Bunq openen, valt ons alvast één ding op: wat ongelofelijk veel functies. Passen, rekeningen, een iDeal-storting, overzicht, en nog veel meer. Bunq, waar moeten we beginnen? We willen gewoon geld overmaken voor die ene lunch van gisteren.
Maar Bunq is niet zomaar een betaalapp. Bunq is een bank. Bij Bunq kun je een betaalrekening openen en een bijbehorend IBAN-nummer krijgen. Met de knop ‘open een rekening’ registreer je een account.
Helaas lopen we aan het begin al vast want de app wil je gezicht registreren. Het probleem: de bank wil ons gezicht maar niet herkennen – te weinig licht – terwijl we toch gewoon binnen zitten vlakbij het raam. 
14256788_10154045416476559_561302787_n
Geld overmaken kan alleen door geld op je account te storten (zoals bijvoorbeeld bij Twyp). Het is aan te raden om je account te activeren, zodat je een volwaardige bankrekening hebt bij Bunq. Alleen dan kan je betaalverzoeken doen via e-mail of sms naar anderen. Met de Lite-versie kan dit dus niet. Maar Bunq heeft wel een mooi ideaal: de bank verdient geen geld met jouw geld. En dat vinden wij een mooi initiatief om in de gaten te houden.
Voordelen:       
- Bunq is een onafhankelijke bank. Jouw geld wordt dus niet 'rondgeschoven' naar derden. 
- De betaalapp van Bunq heeft heel veel meer opties dan alleen maar geld overmaken.
Nadelen:
- Al die opties van Bunq zijn ook best ingewikkeld.
- Je vrienden zonder Bunq moeten 0,50 transactiekosten betalen per iDeal om geld naar jouw rekening over te maken.  
kassaster 3
App Bunq:
- Download hier  de app voor Android.
- Download hier de app voor iOS.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!