Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Risico’s suiker na betaling voedingsindustrie verdoezeld

14-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
suiker-930x520
In de jaren 60 betaalde de suikerindustrie wetenschappers om de risico’s van suiker eten te verbloemen. Dit blijkt uit een recent archiefonderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Californië.
50.000 dollar
De suikerindustrie betaalde drie Harvard-wetenschappers omgerekend 50.000 dollar om in het ‘onafhankelijke’ wetenschappelijke onderzoek te vermelden dat  verzadigde vetten en cholesterol de grote boosdoeners zijn van hart- en vaatziekten. Ook werd deze wetenschappers, in ruil voor de dollars, opgedragen om het risico van suiker te bagatelliseren.
Beïnvloed
De Harvard-wetenschappers werden op verschillende vlakken door de suikerlobby beïnvloed. Zo werden zij door deze industrie van achtergrondmateriaal voorzien en zag de suikerindustrie de studie in voordat deze werd gepubliceerd. Het is niet duidelijk of zij ook bepaalde wat de wetenschappers uit het onderzoek concludeerden.  
Coca Cola
Andere voedingswetenschappers waarschuwen dat gemanipuleerde onderzoeken door de voedingsindustrie ook nu nog bestaan. Zo zou Coca Cola miljoenen betalen aan onderzoekers om de rol die frisdrank speelt bij obesitas te verbloemen. Deze wetenschappers zouden door de frisdrankfabrikant worden opgedragen om de oorzaak van obesitas toe te schrijven aan de mate van beweging.   
Lees het archiefonderzoek hier
Bron: Studie Harvard Universiteit/ Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!