Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: EasyJet houdt passagiers met beide benen op de grond

  •  
27-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
easyjet airbus 930x520
Wessel Spanjer en zijn gezin boeken vorig jaar een zonvakantie naar Sardinië. Op 11 augustus 2016 staan zij met z’n vieren op het punt te vertrekken vanaf Schiphol met easyJet. Als familie Spanjer op de dag van vertrek op de luchthaven aankomt, krijgen ze te horen dat de piloten van easyJet staken en dat om deze reden de vlucht is geannuleerd. Daar staan Wessel en zijn familie dan, bepakt en bezakt en klaar voor hun zonvakantie op het Italiaanse eiland, maar zonder vliegtuig die hen hiernaartoe kan brengen. 
Beloofde vergoeding
Ter plekke krijgen alle passagiers te horen dat zij recht hebben op een schadevergoeding van €250,- per persoon van easyJet. De familie Spanjer komt dus in aanmerking voor een schadevergoeding van €1.000,-. Daarnaast laat easeyJet weten dat, wanneer de passagiers alsnog een mogelijkheid vinden om naar de bestemming te vliegen, zij deze kosten ook vergoed krijgen. Zelfs wanneer dit met een andere luchtvaartmaatschappij is. Wessel vindt gelukkig een vlucht naar Sardinië met de luchtvaartmaatschappij Transavia. Diezelfde dag kunnen ze nog vertrekken. De kosten voor de vliegtickets voor 4 personen zijn in totaal €1600,-.
Nog meer schade
Door de vertraging komt de familie Spanjer veel later dan gepland aan op de luchthaven van Sardinië. Het autoverhuurbedrijf waar zij een auto hebben gehuurd blijkt al gesloten te zijn. Omdat het hotel op zo’n 2,5 uur rijden van het vliegveld ligt, kunnen zij niet meer bij het hotel komen. De familie is noodgedwongen in een hotel in de buurt van de luchthaven te blijven slapen. Hierdoor hebben zij extra vervoers- en overnachtingskosten moeten maken. Deze schade, die het gevolg is van de vertraging van de vlucht, wordt ook wel gevolgschade genoemd. De gevolgschade van de familie Spanjer is zo’n €600,-. In totaal claimt Wessel bij terugkomst van zijn vakantie ruim €3.200 schadevergoeding bij easyJet.
Lang wachten
Dit gaat alleen niet zo gemakkelijk als van tevoren gedacht. In totaal zijn er wel veertig e-mailwisselingen geweest tussen Wessel en easyJet. Wessel voldoet aan de gevraagde informatie van easyJet maar hij krijgt zijn geld niet terug. Negen maanden later heeft Wessel nog steeds zijn geld niet ontvangen. Van easyJet krijgt hij niet te horen waarom het geld maar niet wordt overgemaakt.
Reactie easyJet
Wessel is radeloos en schakelt uiteindelijk de hulp van Amber in. Amber kondigt zich aan met de Belbus en brengt easyJet op de hoogte van de problematiek rondom Wessels betaling. De vliegtuigmaatschappij laat weten daarna direct contact te hebben opgenomen met Wessel en dat alle problemen inmiddels zijn opgelost. Erg vreemd, want Wessel heeft nog niks gehoord. Amber en Wessel vertrekken daarom naar Schiphol om verhaal te halen. Hier is de enige mogelijkheid tot fysiek contact met medewerkers van easyJet. Op Schiphol lukt het Amber en Wessel niet om iemand van easyJet te spreken te krijgen. EasyJet laat enkel via de mail weten niet voor de camera te willen reageren want volgens hen is de zaak afgedaan. Ze sturen wél een schriftelijke verklaring:
“We hadden moeten inzien dat de betaling nog niet was gedaan en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan meneer Spanjer aan. Het betreft een administratieve, menselijke fout en dat had niet moeten gebeuren. Ons claimproces is in de afgelopen maanden verbeterd: als klanten hun onkosten en EU-compensatie online aanvragen ontvangen ze het geld nu normaal gezien binnen 5 dagen op hun bankrekening.”
Oplossing?
Het geld zou binnen een week op Wessels rekening staan. Op vrijdagmiddag 26 mei 2017 – een week na de aankondiging van de Belbus - heeft Wessel echter nog steeds zijn geld niet ontvangen. Wij houden het in de gaten en hopen dat easyJet zo snel mogelijk alsnog het bedrag aan Wessel overmaakt.
Hulp
Heb jij ook de Belbus nodig? Mail je verhaal naar  belbus@vara.nl  of twitter  @kassa_vara .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!