Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bontkragen van kinderjassen vol schadelijk gif

09-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
505 keer bekeken
  •  
nieuws gif in bontkragen
In de bontkragen van kinderjassen zijn zorgelijk hoge gehalten van de giftige en kankerverwekkende stoffen formaldehyde en ethoxylaten gevonden. Dat toont onderzoek van het VARA televisieprogramma Kassa en Bont voor Dieren aan. “De resultaten maken het noodzakelijk om goed te kijken naar de normstelling voor deze producten of het eventueel verbieden ervan”, aldus hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Echt bont?
Bontkragen aan winterjassen zijn ongelooflijk populair, maar weet de consument dat veel kragen van echt bont zijn? De labels in de jas geven niet altijd duidelijkheid. Een geoefend oog ziet of de kraag van echt bont is en er zijn mensen die graag een kraag  van echt bont willen. Er zijn echter ook consumenten die denken dat hun kraag nep is terwijl er een echt bontje aan hun capuchon hangt.
Onderzoek
Kassa en Bont voor Dieren hebben eind 2015 bij verschillende winkels vijf kinderjassen met bontkragen gekocht. Het zesde exemplaar werd op de markt gekocht. De jassen zijn van bekende merken en worden door veel kinderen gedragen. De prijs van de jassen ligt tussen 40 en 459,95 euro. De maten van de jassen variëren, de kleinste jas is voor kinderen van 10 maanden oud en de grootste jas voor kinderen van ongeveer tien jaar oud. Het bont is afkomstig van wasbeerhonden en coyotes.
Het bont aan de kragen is door het Bremer Umweltinstitut onderzocht op de aanwezigheid van giftige stoffen. Dit instituut is ervaren in onderzoek doen naar schadelijke stoffen in bont en hebben dit meerdere malen gedaan voor andere organisaties. 
Waarom is het belangrijk om te weten of je kraag uit echt of nep bont bestaat?
Kankerverwekkend
Om het rottingsproces van de vacht tegen te gaan worden er bij het productieproces zware chemicaliën gebruikt. Een van die stoffen is formaldehyde. Volgens toxicoloog prof. dr. Jacob de Boer, toxicoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is formaldehyde een stof die zeer vervelende eigenschappen heeft. “Veelvuldige blootstelling aan formaldehyde tast de slijmvliezen aan, kan leiden tot allergieverschijnselen en overgevoeligheid.”
Formaldehyde  
Het International Agency for Research on Cancer heeft formaldehyde in 2004 bestempeld als kankerverwekkend. In 2006 plaatste ook het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung de stof op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Volgens de Nederlandse Warenwetregeling Formaldehyde in Textiel mag het gehalte formaldehyde in kleding niet meer zijn dan 120 mg/kg. Vijf van de zes geteste bontkragen bevatten flink meer formaldehyde dan deze Nederlandse maximumnorm.
Ethoxylaten
Het bont wordt gewassen met een chemisch wasmiddel, zogeheten ethoxylaten. “Ethoxylaten zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. Ze bootsen het vrouwelijk hormoon oestrogeen na.” Deze chemicaliën worden toegevoegd aan het bont en na de behandeling blijven de chemische stoffen er gewoon in zitten. Wanneer het bont in aanraking komt met de huid, heeft dat risico’s voor de gezondheid.
Hormoonverstorend
Omdat de bontkraag bevestigd is aan de capuchon, kunnen ethoxylaten direct door de huid worden opgenomen in het bloed van kinderen. Ze zijn goed oplosbaar in vet en stapelen zich daar op. Ethoxylaten zijn giftig voor de voortplanting, hormoonverstorend, irriterend en mogelijk kankerverwekkend. In de bontkraag van één geteste jas - van het merk Airforce, bedoeld voor kinderen van 12 maanden - zat zelfs 3,1 gram ethoxylaten per kilogram!
'Koop geen bont'
Bont voor Dieren roept consumenten op geen bont te kopen. “De resultaten van dit onderzoek liegen er niet om. Ze laten weer eens zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt en het gaat hier om kinderjassen”, benadrukt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren. “Er zijn diverse internationale onderzoeken gedaan, die keer op keer laten zien dat bont en bontkragen veel giftige stoffen bevatten, terwijl er maar weinig verandert of verbetert. Ik hoop dat dit rapport leidt tot stappen van de regering, maar nog meer hoop ik de consument te overtuigen geen bont meer te kopen.”
Standpunt Modint
Lees hier de reactie van brancheorganisatie Modint op dit onderwerp.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!