Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Maand van het Bewegen: hoe houd je het vol?

11-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Maand van het bewegen
Miljoenen Nederlanders brengen een groot deel van de dag zittend door, zowel op het werk als thuis. Daarom is Kassa vorige week gestart met ‘De Maand van het Bewegen’. Maar hoe houd je jouw goede voornemen om meer in beweging te komen ook daadwerkelijk vol?
Ons kantoor
Speciaal voor Kassa is het volledige team van O-bureau uit Utrecht de uitdaging aangegaan. Nadat ze vorige week op weg zijn geholpen door personal trainer Mark Dakriet , staan ze er deze week alleen voor.
Maar de werknemers hebben zeker niet stil gezeten. Sterker nog, ze hebben meteen een plan van aanpak gemaakt om elke dag meer te bewegen op het werk. Zo zijn ze maandag de week begonnen met een ouderwetse pot tikkertje en hebben ze dagelijks een beweegmomentje tijdens de ‘before the lunch crunch’. Eigenaren Hans en Rianne zijn flink losgegaan in de sportschool en tussen Nienke en Matthijs is er een heuse battle ontstaan wie de meeste stappen zet.
Goede voornemens volhouden
Bij O-bureau zijn ze dus al goed bezig, maar er zijn nog veel meer Nederlanders die ‘meer sporten en bewegen’ als goed voornemen hebben voor 2017. Hoe begin je hieraan en belangrijker nog… hoe houd je het vol?
Psycholoog Julia van Alphen vertelt: “Mensen stellen vaak een doel dat niet realistisch is of niet concreet genoeg. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, dan kun je wel alleen bleekselderij gaan kauwen, maar de kans dat je dan volhoudt is niet groot. Het is belangrijk je een concreet én realistisch doel stelt voor jezelf, een zogeheten SMART doel (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Dus: ik wil twee kilo afvallen in twee maanden tijd.”
En als we specifiek kijken naar De Maand van het Bewegen? “Elke dag minimaal 5 minuten van je plek zijn om te bewegen is een haalbaar doel. Bijvoorbeeld door een extra rondje te doen als je koffie gaat halen. Dat is realistischer dan jezelf op te leggen iedere dag een uur intensief te bewegen.” Daarnaast is het belangrijk dat je alleen dingen doet waar je jezelf goed bij voelt. “En dat is voor iedereen anders.”
Even weg van je bureau
Ook vertelt Julia dat het belangrijk is om niet achter je bureau te eten, omdat het goed is even niet met je werk bezig te zijn. “Door even tijd voor jezelf te nemen, kun je fris beginnen aan de tweede helft van de dag. Naar buiten gaan is erg goed, omdat je dan in beweging bent én andere gedeeltes van je lichaam activeert. Dat kan je energielevel oppeppen, een wake-up call voor je hersenen.”
Meedoen
Je kunt nog steeds meedoen met De Maand van het Bewegen. Kijk voor meer informatie in het dossier of op de speciale Facebook-pagina van De Maand Van .
Je vindt hier de richtlijnen, een logboek en speciale BeweegBingo-kaarten met daarop verschillende uitdagingen. En iedere dag een nieuwe oefening om na te doen. Let’s go!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!