Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote verschillen in kosten gehandicaptenparkeervoorzieningen

25-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
handicap_rolstoel_vervoer_auto_parkeerplaats.jpg
Voor veel mensen met een beperking is de auto een belangrijk onderdeel van hun vrijheid. Veel van hen vragen daarvoor een gehandicaptenparkeerkaart aan bij de gemeente, soms in combinatie met een gehandicaptenparkeerplaats. Bij de eerste aanvraag moet daaraan vooraf een medische keuring plaatsvinden. Kassa onderzocht bij de 25 grootste gemeenten in Nederland wat je per gemeente betaalt voor deze parkeervoorzieningen. En die verschillen in kosten blijken niet mis.
Onderzoek
Kassa vergelijkt voor de 25 grootste gemeenten van Nederland een aantal kostenposten die je als inwoner met een beperking kwijt bent voor je parkeervoorzieningen. We kijken dan naar hoeveel iemand met een beperking die zelf kan autorijden en een gemiddeld inkomen heeft, moet betalen voor een gehandicaptenparkeerkaart, gehandicaptenparkeerplaats en de kosten voor medische keuring. De verschillen in kosten tussen gemeenten blijken enorm. Bekijk HIER de volledige lijst.

Duurste en goedkoopste

Tussen de gemeente die in dit geval het duurst is (Eindhoven) en de goedkoopste gemeente (Ede) zit een verschil van meer dan 550 euro. En dat voor exact dezelfde voorzieningen. Gemeenten bepalen zelf de kosten voor bijvoorbeeld gehandicaptenparkeervoorzieningen, en dat is terug te zien in het resultaat van het onderzoek. Sommige gemeenten vergoeden de kosten voor de medische keuring, anderen rekenen bijvoorbeeld geen kosten voor de aanleg van de parkeerplaats, en weer andere gemeenten rekenen de kosten van medische keuring in het aanvraagbedrag voor de parkeerkaart. Al met al, zeer wisselende uitkomsten voor dezelfde voorzieningen. De gemeente Eindhoven is het duurst als je bovenstaande kostenposten bij elkaar optelt. De gemeente laat Kassa weten dat ze een regeling voor kwijtschelding hebben voor mensen met een minimuminkomen. De volledige reactie van de gemeente Eindhoven lees je HIER .
Wij Staan Op!
In de studio reageert Jiska Stad-Ogier, mede oprichter van de beweging Wij Staan Op!, die zich inzetten voor de verbetering van de positie van mensen met een beperking in de samenleving. Wij Staan Op! herkent de onoverzichtelijkheid in regels en gebruiken tussen verschillende gemeenten wat betreft gehandicaptenvoorzieningen. Naast het grote verschil in kosten is het ook vaak onduidelijk wat de parkeerregels voor mindervaliden per gemeente zijn. Daar is geen overzicht met officiële informatie over te vinden, en dus ben je dan afhankelijk van particuliere websites, soms met achterhaalde informatie. Dit kan voor vervelende situaties zorgen. Wij Staan Op! pleit dan ook voor centrale, landelijke regelgeving op dit gebied, zodat overal dezelfde kosten, regels en behandeling geldt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!