Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat zijn de alternatieven voor Windows XP?

09-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
600x275_windowsxp_01.jpg
Heeft u een computer met het besturingssysteem Windows XP? Dan moet u op zoek naar een ander besturingssyteem. Microsoft stopt op 8 april 2014 met de ondersteuning ervan. Dat betekent dat je geen automatische updates meer krijgt die je computer beschermen. Je loopt vanaf die datum een groter risico als je op internet gaat. Internetbankieren, je belastingaangifte doen, dat soort zaken moet je niet meer doen. 
Overstappen
Hans Bos is 'national technology officer' (technisch verantwoordelijke) bij Microsoft Nederland. Volgens Bos is Windows XP verouderd. Het is ontwikkeld in een tijd dat het internet nog in de kinderschoenen stond. Ondertussen zijn er allerlei nieuwe bedreigingen op internet en daar kan Windows XP op den duur geen weerstand meer aan bieden. Mensen die vanaf 8 april op hun computer online willen, moeten dus overstappen op een nieuw besturingssysteem.
Moe van veranderingen
Danny Mekic , technologie-deskundige, betreurt dat een besturingssyteem, waar veel mensen tevreden over zijn, niet meer wordt ondersteund. In Nederland heeft nog circa 10% van de computers Windows XP als besturingssyteem. Microsoft dwingt mensen om een nieuw besturingssyteem of zelfs een nieuwe computer te kopen. Mekic benadrukt dat.
Alternatieven?
Een nieuw besturingssyteem van Microsoft kost al snel €100-€150. De kans is groot dat een nieuw syteem niet meer op je 'oude' computer geïnstalleerd kan worden. In dat geval moet je ook een nieuwe computer aanschaffen. Mekic geeft aan dat je ook kunt overwegen over te stappen naar een ander merk, bijvoorbeeld Apple of Linux. De vraag is of je altijd nog wel een computer nodig hebt, want als je vooral surft op internet voldoet een tablet wellicht. Wat doe je met die 'oude' computer met Windows XP? Daar kun je nog brieven op maken of een Excelbestandjes, of je gaat lekker Patiencen op je PC!
Service van Microsoft
Heeft u vragen over uw Windows XP? Dan kunt u de telefonische helpdesk van Microsoft bellen die dit weekend speciaal naar aanleiding van de uitzending open is. Dat kan vanavond tot 20.30 en morgen van 10.00 tot 18.00. Microsoft: "Consumenten kunnen met al hun vragen over Windows XP bellen naar onze telefonische helpdesk 020 - 500 15 00 of via deze website . Mochten gebruikers na de uitzending nog vragen hebben, dan is deze vanavond nog bereikbaar tot 20.30 en morgen van 10.00 tot 18.00. Uiteraard daarna tijdens werkdagen. De Online Periodieke Keuring helpt consumenten te achterhalen welk besturingssysteem gebruikt wordt. Ook geeft het aan of de gebruikte PC een update naar een nieuwer besturingssysteem aan kan."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!