Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Akkoord privacyschild meteen van kracht

12-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
security internet 930x520
Het nieuwe Europees-Amerikaanse akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens treedt dinsdag in werking. EU-commissaris Vera Jourová (Consumentenzaken) en de Amerikaanse handelsminister Penny Pritzker ondertekenden het ‘privacyschild’ dinsdagmorgen in Brussel.
Snuffelen
De overeenkomst moet waarborgen dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zomaar kunnen snuffelen in data van Europese internetgebruikers, zoals adresgegevens of de burgerlijke staat die iemand aan bijvoorbeeld Facebook heeft toevertrouwd.
Vertrouwen van consument
,,Dit nieuwe wettelijke kader zal het vertrouwen van de consument herstellen”, aldus Jourová. Burgers die menen dat bedrijven onzorgvuldig omgaan met hun gegevens kunnen eenvoudiger aan de bel trekken. Ondernemingen die zich niet aan de regels houden, kunnen sancties krijgen.
Rommelig en complex
De Europese Consumenten Organisatie BEUC zet vraagtekens bij de persoonsbescherming in het akkoord. Directeur-generaal Monique Goyens vindt het nieuwe akkoord ,,rommelig en complex”. ,,Consumenten weten doorgaans niet waar hun gegevens worden opgeslagen en wie er toegang tot heeft, en ze hebben daar ook geen controle over." De BEUC denkt dat een rechter er opnieuw een streep door zou zetten.
Edward Snowden
Dat deed het Europees Hof van Justitie eind vorig jaar met de vorige overeenkomst, het vijftien jaar oude ‘Veilige Haven’-akkoord. Nadat klokkenluider Edward Snowden had onthuld dat Amerikaanse diensten op grote schaal bij persoonsgegevens konden komen van gebruikers van internetdiensten als Facebook en Google, was een Oostenrijkse student naar de rechter gestapt. Hij kreeg gelijk en daarom moest het akkoord worden herzien. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!