Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastinginning in gevaar door ict-systemen belastingdienst

18-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 belastingdienst
Enkele grote ict-systemen van de Belastingdienst vertonen zo veel mankementen dat de belastinginning in gevaar kan komen. Dat meldt de dienst nu ook zelf in een interne evaluatie. De Volkskrant kreeg het document na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt ook dat de dienst met zo'n zeshonderd verschillende ict-systemen werkt.
organisatorische problemen
Eerder dit jaar concludeerden de Algemene Rekenkamer, de controleur van de rijksfinanciën, en twee topambtenaren al dat het binnenhalen van belastinggeld gevaar loopt door organisatorische problemen bij de Belastingdienst. In de interne evaluatie schrijft ook de Belastingdienst: ,,De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd." De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen. Een fors deel van de systemen voldoet volgens de huidige normen niet meer, maar belastingambtenaren moeten ermee blijven werken omdat vernieuwing uitblijft.
Bron: ANP/De Volkskrant

Meer over:

belastingdienst, ict
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!