Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Beleggers bij Alex zien vermogen in 2014 verdampen

17-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
195x90_alexvermogensbank.jpg
Geld op een spaarrekening levert nauwelijks nog iets op. Veel mensen overwegen daarom hun spaargeld of extra pensioenpotje te gaan beleggen. Vermogensbank Alex maakt reclame met torenhoge rendementen en weinig risico, maar kon dat in 2014 niet waarmaken.
Geautomatiseerd model
Helaas pakte dat dit jaar heel anders uit voor een deel van de klanten van Alex Vermogensbeheer. In de loop van 2014 blijkt dat het vermogen van Alex klanten sterk verminderd. Beleggers bij Alex Vermogensbeheer beleggen door middel van een geautomatiseerd beleggingsmodel. Dat betekent het model automatisch uit de markt springt als er sprake is van een daling. Zodra de koersen weer stijgen springt Alex weer in. Hiermee wil het bedrijf klanten behoeden voor grote verliezen, volgens de reclames.
Vermogen verdampt
In 2014 pakte dat echter heel anders uit. De klanten, die beleggen in verschillende profielen, van defensief tot offensief, zien hun vermogen flink verdampen. In elk profiel raakten beleggers geld kwijt. Opmerkelijk is dat juist de behoedzame belegger het meeste geld kwijt raakt: gemiddeld zo'n 11%. Er zijn ook uitschieters tot bijna 30%.
Resultaat blijft achter
Volgens Alex is de onrustige markt van afgelopen jaar de oorzaak voor de tegenvallende resultaten. De onrustige financiele markt van 2014 met ineens sterke dalingen, die soms juist weer sterk omhoog liepen, zorgden ervoor dat het computermodel van Alex achter de feiten aanliep. Door het uitstappen werd er nauwelijks geprofiteerd van de stijgingen. Opmerkelijk is dat resultaten ver achterbljven bij de resultaten van de rest van de markt.
'Alex heeft te risicovol belegd'
Paul van Straaten van het claimbureau Vermogensmonitor bereidt voor gedupeerde beleggers een Kifid-procedure voor. Volgens Van Straaten heeft Alex ook veel te risicovol belegd. De portefeuilles van behoedzame beleggers zijn bijna compleet gevuld met aandelen. Dit terwijl een combinatie van aandelen en obligaties juist veel behoedzamer en dus minder risicovol is. Ook bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben gedupeerde beleggers zich gemeld. De VEB doet onderzoek naar de zaak. Ze kijken onder meer naar de agressieve marketingcampagne dat het bedrijf heeft gevoerd. Daarin werden klanten gelokt met torenhoge rendement. De vraag volgens de VEB is of Alex die beloftes wel waar kan maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!