Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Branche gaat beter letten op herkomst goud

19-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gouden sieraden 930x520
Juweliers, edelsmeden, goudhandelaren en elektronicabedrijven gaan beter letten of hun goud wel op een verantwoorde manier is verkregen. Daarover wordt maandag in Den Haag een convenant ondertekend.
Recycling
Het meeste goud voor Nederlandse sieraden komt al uit recycling. Maar in de goudketen gebeurt ook nog veel waarop nu weinig zicht is. Zo is het in het buitenland in kleine mijnen vaak slecht gesteld met de mensenrechten en het milieu. Grote mijnen zijn soms betrokken bij kinderarbeid, corruptie en financiering van gewelddadige conflicten.
Erbarmelijke omstandigheden
,,De omstandigheden in goudmijnen in ontwikkelingslanden zijn vaak erbarmelijk. Daarom is vandaag een belangrijke dag'', zo verklaart minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). De afspraken zijn onder meer ondertekend door Lucardi juweliers, Bijou Moderne, Philips en Fairphone. Ook brancheverenigingen, maatschappelijke organisaties en de overheid doen mee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!