Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Brussel: Nederlanders hebben te hoge schuld

21-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Nederland voldoet ,,in grote lijnen” aan het in de EU afgesproken economische beleid, maar er blijft het een en ander schorten. Zo moet de regering meer doen om de doorstroming van tijdelijk naar vast werk op de arbeidsmarkt te stimuleren. Ook is het ,,van essentieel belang om de zeer hoge schuld van de huishoudens aan te pakken”.
Aanbevelingen
Dat staat in aanbevelingen die de Europese Commissie maandag in Brussel presenteerde. Daarin analyseert de commissie hoe het beleid per land is uitgevoerd en gidst ze de lidstaten de goede kant op voor de komende twaalf tot achttien maanden.
Fiscale aftrekbaarheid hypotheekrente
Brussel tikt Den Haag op de vingers over de aanpak van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente. ,,De in 2015 aanbevolen intensivering is achterwege gebleven." Ook het omvangrijke, aanhoudende overschot op de lopende rekening vindt Brussel een probleem.
Onderzoek en ontwikkeling
De commissie raadt de regering verder aan meer geld uit te geven om investeringen in onderzoek en ontwikkeling aan te trekken. Ook moet het pensioenstelsel transparanter, eerlijker voor alle generaties en schokbestendiger worden. Kritiek heeft Brussel nog steeds over de ontwikkeling van de particuliere huurmarkt, die wordt gehinderd door subsidies in andere subsectoren van de woningmarkt.
Positieve trend
In de EU gaat het verder economisch heel goed. EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken): ,,De EU groeit en zal deze positieve trend ook in 2018 voortzetten, voor het zesde jaar op rij." Het werkloosheidspercentage is het laagste sinds 2009 en in sommige landen is het investeringspeil hoger dan voor de economische crisis. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!