Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Controles ACM schelen consumenten 790 miljoen euro

29-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ACM logo 930x520
Nederlandse consumenten zijn afgelopen jaar in totaal zo'n 790 miljoen euro goedkoper uit geweest door het werk van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Per huishouden komt dat neer op gemiddeld ruim 112 euro, heeft de toezichthouder zelf uitgerekend voor de publicatie van zijn jaarverslag.
Webwinkels
De ACM pakt naar eigen zeggen vooral marktproblemen aan die grote schade veroorzaken voor consumenten. Zo is afgelopen jaar meerdere keren opgetreden tegen webwinkels om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat mensen hun geld terugkrijgen bij annulering. Ook begon de ACM een offensief tegen kartelafspraken, onder andere in de haven- en transportsector. In totaal werd voor 3,3 miljoen euro aan boetes opgelegd en via loket ConsuWijzer werden 57.000 telefoontjes en e-mails van consumenten beantwoord.
Minder voordeel dan eerder
Een jaar eerder was het voordeel voor consumenten overigens nog groter. In 2015 ging het volgens een eerdere berekening van de ACM zelfs om circa 1,3 miljard euro. De organisatie claimt er ook voor verantwoordelijk te zijn dat energie- en telecomrekeningen niet te hoog uitvallen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!