Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dijsselbloem: bank moet fouten rechtzetten

13-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bank gebouw 930x520
Banken moeten zelf hun fouten herstellen als zij de boeterente voor het oversluiten van een hypotheek verkeerd hebben berekend. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag.
Boeterentes
,,Als daar fouten zijn gemaakt, als daar meer kosten in rekening zijn gebracht dan de werkelijke kosten die een bank heeft bij het oversluiten, dan is het aan banken om dat recht te zetten'', aldus de bewindsman in de Tweede Kamer. Hij reageerde op vragen van PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer over banken die bij klanten te hoge boeterentes in rekening brengen.
Juridische procedure
Dijsselbloem benadrukt dat de berekening van boeterentes sinds deze zomer ,,goed is geregeld''. Toezichthouder AFM is een onderzoek begonnen naar onder meer de praktijk bij banken de afgelopen jaren, en de minister wil de resultaten daarvan afwachten.
Een stichting daarentegen heeft aangekondigd een juridische procedure tegen banken te beginnen wegens te hoge oversluitboetes. Volgens de stichting Oversluitclaim is de afgelopen twintig jaar bijna 5 miljard euro te veel geïnd, waarmee bijna iedereen die een hypotheek heeft of heeft gehad is benadeeld.
De stichting rekent voor dat klanten gemiddeld 15 procent te veel aan boete hebben betaald. Dat komt neer op bijna 3500 euro per hypotheek.
Hypotheek
,,Niet alleen mensen die een oversluitboete hebben betaald zijn benadeeld, maar ook de mensen met een hypotheek die niet zijn overgestapt omdat dat niet gunstig was", aldus Oversluitclaim. ,,Voor de meesten van hen zou overstappen wel gunstig zijn geweest als de boeterente niet veel te hoog zou zijn geweest."
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie op de aangekondigde procedure dat het aan banken zelf is om het boetebedrag te berekenen bij het oversluiten van een hypotheek. ,,Daarover kan de NVB geen uitspraak doen. Uitgangspunt is wel dat deze berekening voor de klant zo transparant mogelijk moet zijn", aldus de branchevereniging. Net als minister Dijsselbloem wacht de NVB de uitkomsten van het onderzoek van toezichthouder AFM af. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!