Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drie van de zes supermarkten onvoldoende in tapastest

  •  
23-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2771 keer bekeken
  •  
195x90_tapastest.png
Ze komen oorspronkelijk uit Spanje, maar inmiddels zijn ze ook hier helemaal ingeburgerd: tapas! Tegenwoordig in allerlei soorten en maten te koop in de supermarkt, maar zijn ze net zo lekker als de echte? Wij deden de test!
Een klein, eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een drankje wordt gegeten. Dat is de betekenis van een tapa. Het is een klein hapje voorafgaand aan de maaltijd. Tegenwoordig kun je ze in restaurants ook eten als lunch of diner. In zowel Spanje als Nederland zijn tapas ook te vinden in de schappen van vrijwel elke supermarkt, zowel apart als in een schotel.
Geschiedenis
Over het ontstaan en de betekenis van tapas lopen de meningen uiteen. Ten eerste betekent 'tapa' deksel. De geschiedenis van tapas gaat veel tijdperken terug. Zo zouden mensen in een ver verleden wijn aan het drinken zijn. Er waren veel vliegen. Om die vliegen niet in je glas te krijgen, bedachten ze de tapas (deksels) om je glas af te dekken zodat de vliegen er niet konden komen. Een ander verhaal over de herkomst van de tapa is dat de kleine hapjes rond 1500 werden geïntroduceerd door keizer Karel de Vijfde. Elk uur reden er in die tijd ruiters van Spanje naar Nederland. Onderweg rusten ze uit in herbergen. Daar dronken ze vaak zonder wat te eten met als resultaat: dronken ruiters. Op bevel van de keizer werden er op een dag kleine hapjes bij de drank geserveerd, zodat de alcohol minder effect zou hebben. Zo waren de tapas geboren.
Soorten en regio's
In Spanje zijn er zijn honderden soorten tapas en ze kunnen per streek qua ingrediënten behoorlijk verschillen. In de ene streek meer vis, in de andere meer vlees. Voorbeelden van bekende tapas zijn: albondigas (gehaktballetjes), Serrano-ham, Manchego-kaas, tortilla, kipspiesjes, gedroogde tomaten, olijven, aioli en calamaris (gefrituurde inktvisringen). Spanjaarden houden van culinaire hoogstandjes, ook als het om een klein hapje gaat. Het recept hoeft niet ingewikkeld zijn, als de ingrediënten maar vers en van goede kwaliteit zijn.
Op locatie!
De redactie van Kassa vroeg zich af: wat zouden echte Spanjaarden vinden van de in Nederland verkrijgbare tapas? Zo gezegd, zo gedaan! De reis gaat naar de gezellige strandplaats Sitges, vlakbij Barcelona. In een zonovergoten tuin worden de verschillende assortimenten Nederlandse tapas kritisch bekeken en geproefd door een panel van twaalf inwoners van Sitges.
Wat hebben we getest?
Bij zes verschillende supermarkten is het assortiment van dezelfde tapas getest. We hebben gewinkeld bij Albert Heijn, Coop, HEMA, Jumbo, Lidl en PLUS en kochten aioli, chorizo, groene olijven in knoflook, kipspiesjes, peppadews (zoete pepers met roomkaas) en zongedroogde tomaten.
'Is het wel kip?'
De Spanjaarden zijn over het algemeen niet heel erg te spreken over de kwaliteit van de Nederlandse tapas. Het zijn verschillende tapas met een Spaanse visie, maar weinigen smaakten ook echt Spaans. Zo is er kritiek op de meeste kipspiesjes, namelijk dat er zoveel kruiden op zit dat je het vlees niet meer proeft. De testers vinden het zelfs moeilijk te achterhalen of het wel kip is.
Citroen in aioli
Er is ook een positieve uitschieter, zoals de aioli van de Jumbo. Daarvan wordt door de testers gezegd dat die zelfs vergelijkbaar is met de echte Spaanse aioli. Een mooi compliment voor de Jumbo! In andere aioli's zit volgens de inwoners van Sitges citroen, terwijl in echte aioli geen citroen zit. Ook het gebruik van azijn in aioli wordt door testers niet echt op prijs gesteld.
Glimlach
De zoete pepers worden gekwalificeerd als te pikant, hoewel die van de Lidl ook positieve reacties krijgt. De zongedroogde tomaatje van de Jumbo en van PLUS zorgen voor een glimlach. De groene olijven van de Albert Heijn krijgen ook een compliment: sappig en met veel smaak. Die van de HEMA smaken 'vermoeid', niet vers.
De chorizo van de Coop wordt wel lekker bevonden, terwijl die van de Lidl naar plastic smaakt.
Conclusie
De conclusie van de Spaanse testers is dat we op de goede weg zijn, maar dat het zeker beter kan. Meer aandacht zou er moeten zijn voor de textuur en versheid. Het assortiment van Jumbo komt als beste uit de test.
Uitslag
De prijs die getoond wordt is een optelsom van alle tapas per supermarkt. Onder de tabel kan je een prijsspecificatie per product vinden.
Bekijk hier een volledig overzicht per supermarkt van alle producten die we hebben getest inclusief prijzen per product.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!