Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Eigen risico 150 euro voor slachtoffer internetbankieren'

28-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Computers_09.jpg
De meeste banken hebben tot nu toe coulance getoond door bijna alle schade geheel te vergoeden aan gedupeerden van internetfraude. Toch blijkt dat banken kritischer gaan kijken of slachtoffer recht hebben op deze uitkering. Minister Dijsselbloem van Financiën meldt op Kamervragen dat er een richtlijn is. Hierin is opgenomen dat consumenten een eigen risico dragen tot 150 euro. Deze kan in rekening worden gebracht als consumenten nalatig zijn geweest tijdens het internetbankieren.
Aansprakelijk tot 150 euro
Naar aanleiding van verschillende maatstaven die door verscheidene banken werden gebruikt, zijn er aan de minister Kamervragen gesteld. Dijsselbloem antwoordde ( lees hier de pdf ) dat de mate van aansprakelijkheid van consumenten is geregeld in de richtlijn betaaldienst in de Wet op financieel toezicht en het Burgerlijk Wetboek. Hierin wordt gesteld dat consumenten tot een maximaal bedrag van 150 euro aansprakelijk kan worden gesteld, wanneer hij of zij de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften van de bank niet heeft nageleefd.
Extreme gevallen
In extreme gevallen kan de consument verantwoordelijk worden gesteld voor het gehele bedrag aan schade.
Voorlichtingscampagne
Binnenkort zullen banken wederom starten met een voorlichtingscampagne over internetfraude. In deze campagne zal informatie worden gegeven over hoe fraude met internetbankieren te voorkomen.
Bronnen: Nu.nl/Security.nl/Ministerie van Financiën
Slachtoffer van malware? Bij ABN AMRO geen compensatie!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!