Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Enorme schade door gemeentelijke pollers

21-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
Pollers
Vanaf 2010 zijn er in Nederland minstens 2539 aanrijdingen met pollers geweest in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Pollers zijn bewegende paaltjes die gemeenten gebruiken om binnensteden verkeersluw te houden of sluiproutes te blokkeren. Ze zorgen voor letsel bij weggebruikers en een schadepost van miljoenen terwijl veiliger alternatieven mogelijk zijn.
Eén van die slachtoffers is Angelique Geijer uit Zwolle. Zij reed op 4 augustus 2016 in haar woonplaats op een snorfiets toen ze onverwacht werd gelanceerd door een poller en op haar gezicht landde. Geijer raakte zwaargewond, ze liep bij het ongeluk schedelbasisfracturen, diverse andere botbreuken en een hersenkneuzing op. Een half jaar later kan ze nog steeds niet werken en is het onzeker of ze ooit volledig hersteld.
Veel schade
Landelijke cijfers over het aantal ongelukken met pollers zijn er niet. Kassa vroeg aan gemeenten met pollers hoeveel aanrijdingen er waren. 32 gemeenten konden cijfers leveren. Opgeteld komen zij tot 2539 geregistreerde ongevallen vanaf 2010. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger omdat gemeenten vaak alleen ongelukken registreren als er schade ontstaat aan de poller. Maar paaltjes raken bij aanrijdingen door fietsers bijvoorbeeld niet altijd beschadigd. Maar de fietser kan wel degelijk met schade en letsel achterblijven. De schade aan pollers zelf bedroeg ruim 7,7 miljoen euro. Onduidelijk is hoe groot de schade is aan voertuigen of het letsel bij slachtoffers.
Overstappen naar nieuwe systeems
Sommige gemeenten zijn al helemaal klaar met de pollers. Alkmaar gaat overstappen naar camera’s met kentekenherkenning en Delft maakt daar al een klein jaar gebruik van. Enkele andere gemeenten zijn bezig met een proef met kentekenherkenning. Volgens de gemeente Delft is het nieuwe systeem veiliger voor weggebruikers en goedkoper voor de gemeente dan de pollers. Mensen die het toegangsverbod negeren krijgen een boete van 90 euro. Maar zij zelf en hun voertuigen blijven heel.
Meerdere ongelukken
Ook Zwolle start een proef met kentekenherkenning. Op de plek waar Angelique Geijer zwaargewond raakte, blijven de pollers een jaar lang omlaag. Directe aanleiding zijn meerdere ongelukken met de poller waar ook Geijer tegenaan reed. De verzekeraar van de gemeente Zwolle weigert tot nu toe wel aansprakelijkheid voor haar schade.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!