Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU-aanpak dubbele belastingheffingen

23-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
europavlag
Burgers en bedrijven die voor hetzelfde inkomen of kapitaal worden belast in verschillende lidstaten, kunnen vanaf 1 juli 2019 aankloppen bij een Europese arbitragecommissie. De ‘onafhankelijke scheidsrechter’ grijpt in als een conflict over dubbele heffingen niet binnen twee jaar is opgelost.
Eindeloze procedures
De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over een richtlijn die dit regelt. Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) zijn er jaarlijks alleen al tussen ondernemingen en belastingdiensten zo’n negenhonderd geschilprocedures over dubbele heffingen. ,,We schatten dat daarmee 10,5 miljard euro is gemoeid.” Ze duren soms eindeloos en zijn vaak onduidelijk.
EU-parlement
Maar ook EU-burgers die werken of wonen in verschillende EU-landen, of een huis in het buitenland hebben, kunnen met dubbele taxatie te maken krijgen. De richtlijn moet door het EU-parlement worden goedgekeurd. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) was tevreden na afloop. ,,Landen in de EU hebben niet alleen de plicht om belastingontwijking tegen te gaan, maar ook om dubbele belastingheffing te voorkomen. Nederland heeft zich jarenlang ingezet voor betere geschilbeslechting bij dubbele belastingheffing. Dat hebben we vandaag eindelijk binnengehaald." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!