Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'EU overweegt regels voor verwijderen haatberichten op internet'

24-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laptop mobiel tablet 930x520
De Europese Unie overweegt om regels op te stellen voor de manier waarop bedrijven als Facebook, Google en Twitter inhoud die aanzet tot haat of geweld, van internet verwijderen. Dat blijkt uit een conceptdocument dat is ingezien door persbureau Reuters, meldt Tweakers.
Groot verschil
Het persbureau geeft aan dat uit het document is op te maken dat de Europese Commissie van plan is om voor het einde van dit jaar met wetgeving of andere instrumenten te komen om 'de juridische fragmentatie en onzekerheid aan te pakken die heerst met betrekking tot het verwijderen van illegale inhoud door online platforms'. De Europese Unie zou hebben vastgesteld dat er een groot verschil is in de aanpak die de sociale mediabedrijven hanteren.
Actief opsporen
De EU overweegt onder andere om te bepalen dat internetbedrijven niet aansprakelijk zijn voor illegale inhoud, zolang zij zich inspannen om deze actief op te sporen. Het doel is om 'de rol van onlinebedrijven te verduidelijken zonder hun beperking van aansprakelijkheid aan te tasten', aldus Reuters.
Niet snel genoeg
Duitsland diende al een wetsvoorstel in dat sociale netwerken verplicht om binnen een dag na een melding berichten die als 'haatcriminaliteit' te bestempelen zijn, te verwijderen. Als dit niet gebeurt, riskeren ze een boete tot 50 miljoen euro. Vorig jaar stelde de EU al samen met techbedrijven gedragsregels op tegen haatberichten op het internet. De bedrijven reageren alleen niet snel genoeg op de berichten, tot ongenoegen van de Commissie.
Bron: Tweakers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!