Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Geen huurtoeslag mogelijk door spaargeld kleinkinderen

Geen huurtoeslag mogelijk door spaargeld kleinkinderen
Menig opa en oma schenkt bij de geboorte van een kleinkind een geldbedrag of opent een spaarrekening. Hun goede bedoelingen hebben tot hun verbijstering een averechts effect. Ze brengen namelijk hun eigen kinderen in financiële problemen omdat zij geen huurtoeslag kunnen aanvragen. Hoe zit dat?

Spaargeld en huurtoeslag

Cees van den Broek opende bij de geboorte van zijn kleinkinderen een jeugdspaarrekening bij de ASN Bank voor hen zodat ze op hun achttiende verjaardag een mooie spaarpot hebben. Zijn goede bedoelingen worden afgestraft door de Belastingdienst. Zijn dochter moet namelijk enkele duizenden euro's huurtoeslag terug betalen. Het spaargeld van haar zonen telt namelijk mee bij het bepalen van het recht op huurtoeslag. Zij kan dat geld helemaal niet gebruiken voor het betalen van de huur, want het staat op een geblokkeerde spaarrekening.


Onrechtvaardig
Dat vindt Van den Broek onrechtvaardig. "Ik heb echt het gevoel van nou, we hebben een leuk cadeau bedacht voor onze kleinkinderen voor als ze wat ouder zijn, maar onze dochter komt ermee in de problemen. Dat klopt niet. Als ik het over mocht doen hadden we dat zo zeker niet gedaan. Het geeft een behoorlijk gevoel van onrecht."


Bezwaar afgewezen
De dochter van Van den Broek heeft een verzoek bij de Belastingdienst ingediend om dat spaargeld als bijzonder vermogen te zien. Dan wordt het namelijk niet meegeteld bij het vaststellen van het recht op huurtoeslag. De Belastingdienst zegt echter dat het spaargeld van de kinderen niet bij het vermogen van de moeder wordt geteld als er een BEM-clausule op zit, of als het geld op een rekening staat waarbij het spaargeld geblokkeerd is.


Geblokkeerde spaarrekening
Bernard Devilee van de Belastingdienst vertelt in Kassa dat een echte geblokkeerde spaarrekening er één is waarop het geld alleen vrijkomt als het kind achttien jaar wordt of als het eerder overlijdt. Bij de ASN Jeugdsparen, de rekening die de kleinkinderen van Van den Broek hebben, staat het geld weliswaar geblokkeerd, maar kan geld worden opgenomen dat aantoonbaar wordt ingezet voor studiekosten. Dat is in de definitie van de Belastingdienst geen geblokkeerde spaarrekening. Welke spaarrekening had de familie Van den Broek dan moeten openen? In de praktijk blijkt er geen enkele spaarrekening te zijn die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet.


Wat is een BEM-clausule?

De andere optie om het spaargeld van het kind niet mee te laten tellen bij de aanvraag voor huurtoeslag is als het op een rekening staat waar een BEM-clausule op zit. Een BEM-clausule wordt door de rechter opgelegd en is bedoeld om het geld van het kind te beschermen. Zo'n clausule kun je zelf niet aanvragen blijkt als we daar navraag over doen bij Rechtspraak.nl, de officiële site van de rechtbanken, gerechtshoven, CRvB, CBb, Hoge Raad en Raad voor de rechtspraak. Een BEM-clausule wordt alleen in uitzonderlijke gevallen opgelegd door de kantonrechter als een kind een schadevergoeding of erfenis ontvangt. Hiermee wordt vastgelegd dat ouders het geld tussentijds niet mogen opnemen en dat het vrijkomt als het kind achttien jaar wordt. In de praktijk heb je helemaal niet de mogelijkheid om dat spaargeld van de kinderen niet mee te laten tellen bij de aanvraag van huurtoeslag.


Rekening op naam van opa

Een alternatief is dat opa en oma een spaarrekening op eigen naam openen en het geld aan hun kleinkind schenken als deze achttien jaar wordt. Als opa en oma voortijdig overlijden, erven hun kinderen het geld en niet de kleinkinderen. Bij schenking van bijvoorbeeld een bedrag van €10.000 ineens is het kleinkind aan schenkingsrecht €1420 verschuldigd.


Belastingvrij schenken

Opa en oma mogen jaarlijks een bedrag van €2111 aan hun kleinkinderen geven zonder dat daar belasting over moet worden betaald. Hier staan de tarieven op een rijtje. Op de website van de Belastingdienst lees je ook dat ouders hun kind jaarlijks €5277 euro belastingvrij mogen schenken.


Waar krijg je de hoogste rente?

Spaargeld van je kind telt dus mee voor het recht op huurtoeslag. Dat is natuurlijk lang niet voor iedereen van toepassing. Dus toch antwoord op de vraag: waar krijg je nou de meeste rente? Amanda Bulthuis werkt als financieel journalist voor de vergelijkingssite Spaarrente.nl. Zij laat zien welke jeugdspaarrekeningen op dit moment de hoogste spaarrente bieden.
BankPercentageNaam rekening
ASN Bank1,90%ASN Jeugdsparen
Triodos Bank1,80%Kinder Toekomst Plan
Argenta1,35%Jongerenspaarrekening
SNS Bank1,30%Jeugdsparen
SNS Bank1,30%Zilvervloot
RegioBank1,30%Zilvervloot
RegioBank1,30%1.2.3. Spaarrekening
ING Bank1,30%Groei Groter Rekening
NIBC Direct1,15%NIBC Jeugdspaarrekening
ABN Amro0,95%Jongerengroeirekening
Rabobank0,80%Sparen voor jongeren
Rabobank0,80%Rabo RegenBoog Rekening
Rabobank0,80%Rabo TopKid Rekening
ABN Amro0,70%/1,20%Royaal Rekening
ABN Amro0,70%/1,25%KinderToekomst Spaarrekening
Bron: Spaarrente.nl / peildatum 16 oktober 2015

Hoogste rente bij ASN Bank

ASN Jeugdsparen geeft de hoogste rente. Bij deze rekening staat het geld vast en kan het alleen worden opgenomen voor de studie van het kind. Bij Triodos Bank staat het geld op papier ook vast, maar daar kunnen de ouders het tussentijds opnemen als zij een boete betalen van 3% over het opgenomen bedrag. Wil je niet dat het vaststaat, dan bieden Argenta en SNS Bank de hoogste rente voor een vrij opneembare jeugdspaarrekening. Onderaan staan de Royaal Rekening en de KinderToekomst Spaarrekening van ABN Amro, maar met de bonusrente kun je ze ook tot de middencategorie rekenen. Die bonusrente krijg je namelijk als het geld er aan het eind van het kwartaal respectievelijk het hele jaar op staat.


Zilvervloot

Zilvervloot Sparen wordt aangeboden door SNS Bank en RegioBank. Je mag hierop maximaal €600 per jaar sparen en aan het einde van de looptijd krijg je een bonus van 1% per gespaard jaar. Het geld komt direct vrij voor het kind zodra hij of zij achttien jaar wordt. Deze premie maakt de Zilvervlootrekening erg interessant. Spaarrente.nl heeft berekend hoeveel de jeugdspaarrekening van ASN Bank en de Zilvervlootrekening je opleveren als je bijvoorbeeld tien of achttien jaar spaart voor je kind. Als je €600 per jaar spaart blijkt dat de Zilvervlootrekening na bijtelling van de premie meer oplevert dan die van ASN Bank. Als je meer wil sparen dan €600 per jaar is de ASN rekening weer interessanter.


Gewone spaarrekening?

In de meeste gevallen bieden banken op hun jeugdspaarrekeningen juist een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Kies je voor een jeugdspaarrekening van ASN Bank, Triodos Bank of Argenta dan krijg je juist een hogere rente dan je op een gewone spaarrekening kunt krijgen. Qua rendement kun je hier het best voor kiezen. Daarnaast bieden de spaarrekening van ASN Bank en Triodos Bank het voordeel dat het geld vast staat en je dus niet in de verleiding komt om het spaargeld van je kind voor iets anders te gebruiken. Nu krijg je bij veel jeugdspaarrekeningen wel een welkomstcadeau voor je kind. Dit is natuurlijk leuk, maar het moet niet bepalend zijn bij je keuze. Je kunt beter kijken welke rekening het best past bij je wensen en ook nog eens een goede, stabiele rente biedt.


Of een deposito?

Als je met een deposito een hogere rente wilt behalen dan op de jeugdspaarrekening van ASN Bank, moet je het geld minstens tien jaar vastzetten. Het nadeel hiervan is dat je rente ook voor tien jaar vaststaat. Omdat de spaarrentes nu erg laag zijn, is de kans groot dat over tien jaar de rentes weer hoger liggen. Daar profiteer je dus niet van als je kiest voor een deposito. De rentes op de spaarrekeningen van ASN Bank en Triodos zijn variabel, dus die tarieven zullen wel mee stijgen.


Spaarverzekering

Op de eerste plek in dit overzicht van Spaarrente.nl staat de spaarverzekering van DELA met een rente van 2,75%. Zoals het woord al zegt is het geen spaarrekening, maar een verzekering. De spaarverzekering valt ook niet onder het depositogarantiestelsel. Over je saldo ontvang je 2,75% rente. Dit rendement staat vast. Daarbovenop kun je nog extra rendement behalen via een winstdeling die DELA uitbetaalt. Aangezien het een verzekering is, krijg je ook te maken met kosten. Zo betaal je €17 distributiekosten bij het openen van de verzekering. Daarnaast betaal je elk jaar 2,16% aan kosten. Deze kosten worden verrekend met de jaarlijkse winstdeling. Kosten die in een jaar niet verrekend kunnen worden met de winstdeling neemt DELA voor zijn rekening. De consument loopt hier dus geen enkel risico in. Je moet het geld op deze spaarverzekering minimaal tien jaar laten staan. Neem je het toch op, dan betaal je €150 afkoopkosten.


Hoe kies je een spaarrekening?

Amanda Bulthuis zegt over het openen van een kinderspaarrekening dat het vooral belangrijk is dat de rekening past bij je wensen. De belangrijkste criteria die je met jezelf kunt doornemen zijn:


- Wil je dat het geld vaststaat of juist niet?

- Mogen de ouders het geld kunnen opnemen of niet?

- Spaar je op naam van de ouders of op naam van het kind?

- Wat voor bedrag komt er uiteindelijk ongeveer op de rekening te staan en welke fiscale invloeden heeft dit?


Dit laatste aspect is dus best belangrijk terwijl veel mensen dit buiten beschouwing laten. Het kan dus invloed hebben op je toeslagen maar het kan ook fiscale druk leggen bij je gezin. Als je je wensen goed in kaart hebt is de volgende stap de spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Voorwaarden en goede rente moeten de doorslag dan geven voor de uiteindelijke keuze.