Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoger beroep aangaan loont voor mildere straf

29-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
930x520_recht
Wie in hoger beroep gaat tegen een vonnis van de rechtbank, maakt flinke kans op een mildere straf. In een op de drie gevallen pakt een gevangenisstraf, taakstraf of boete lager uit, schrijft het AD.
Dat doorprocederen vaak loont, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum analyseerde zo'n 23.000 strafzaken. Vooral verdachten van ernstige zaken - zoals verkrachting, moord en mishandeling - gaan in hoger beroep.
In 35 procent van de gevallen waarin zowel de rechtbank als het gerechtshof een onvoorwaardelijke celstraf oplegde, ging deze in hoger beroep omlaag. In 51 procent bleef de straf gelijk en slechts 14 procent van de veroordeelden werd langer achter de tralies gezet. Ook mensen die eerst een onvoorwaardelijke taakstraf of boete kregen, waren in hoger beroep vaak beter af.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!