Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kant-en-klaarmaaltijden nog steeds te zout

  •  
06-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
195x90_kantenklaarmaaltijden.jpg
De vakantie zit er weer op, de scholen zijn begonnen, in de kantoren is het weer druk en de agenda's lopen weer vol. Dat betekent drukte dus hoe handig is het dan als je 's avonds na zo'n volle dag snel een kant-en-klaarmaaltijd in de magnetron kan stoppen. Het aanbod is tegenwoordig enorm en divers. Hoogste tijd om Pierre Wind op pad te sturen.
Opwarmmaaltijden
Topkok Pierre Wind gaat verschillende supermarkten en winkelketens langs op zoek naar nieuwe en bijzondere maaltijden. Het zijn complete avondmaaltijden die kant-en-klaar zijn en alleen nog moeten worden opgewarmd. Pierre heeft gekozen voor verse maaltijden, uit het koelvak met een beperkte houdbaarheidsdatum. Dat zijn maaltijden uit het luxere en iets duurdere segment met enige pretenties. Ook Frans Kok, hoogleraar Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit, buigt zich over de maaltijden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat kant-en-klaarmaaltijden over het algemeen weinig groenten en vezels bevatten. Ook zijn kant-en-klaarmaaltijden relatief zout in relatie tot de zes gram zout totaal per dag die de Gezondheidsraad aanbeveelt. Frans Kok kijkt hoe de maaltijden die we nu in de winkel hebben gekocht scoren qua voedingswaarden.
Te zout
Volgens Frans Kok doen de kant-en-klaarmaaltijden het iets beter. "Er is geen enkel product dat 100% scoort en bij ieder product zijn er een of meer verbeterslagen mogelijk." Vooral over het zoutgehalte is Kok niet te spreken. "De kant-en-klaarmaaltijden zijn over het algemeen nog steeds te zout. Sommige producten bevatten bijna vijf gram zout. Daarmee zit je al bijna aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zes gram." Ook qua hoeveelheid groenten is Kok niet tevreden: "We streven we naar zo'n 150 gram voor een warme maaltijd. We zien dat er maar twee van de tien fabrikanten aan die hoeveelheid komen. Het gevolg is dat er in de meeste maaltijden te weinig vezels zitten." Eén maaltijd springt er uit. "De Albert Heijn stoommaaltijd is qua voedingswaarden een voorbeeld voor andere producten. Veel groenten en vezels, weinig verzadigde vetten en calorieën. Alleen het zoutgehalte is aan de hoge kant, aldus Kok."
Etiket
Niet op alle verpakkingen vonden wij een complete voedingswaardendeclaratie. Dat kan, fabrikanten zijn op dit moment nog niet verplicht (enkele uitzonderingen) om dat te doen. Dat is nu langzaam aan het veranderen. Vanaf 13 december 2014  moeten producten die nu al vrijwillig een ingrediëntendeclaratie hebben, voldoen aan alle nieuwe eisen. Producten die nu nog niks op de verpakking hebben staan, moeten uiterlijk 13 december 2016 wel de voedingswaarden op de verpakking zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!