Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kosten dure geneesmiddelen blijven stijgen

06-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen-930x520
De uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen nog steeds sterk in Nederland. Tussen 2014 en 2015 gaat het om een stijging van een slordige 100 miljoen euro tot 1,84 miljard euro. Het meeste geld wordt uitgegeven aan medicijnen tegen kanker, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een rapport.
Het gaat om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling gedeclareerd worden. Ongeveer 183.000 mensen werden behandeld met deze middelen.
Oogziekten
Opvallend is de sterke stijging van het gebruik van medicijnen voor oogziekten. De uitgaven aan deze geneesmiddelen schoten met liefst 65 procent omhoog tot meer dan 36,5 miljoen euro. De kosten van kankermedicijnen gingen in een jaar met ruim 15 procent omhoog tot meer dan 727 miljoen euro.
Volgens de NZa komt de kostenstijging van medicijnen onder meer doordat nieuwe geneesmiddelen steeds duurder worden. De eerste jaren nadat een nieuw medicijn op de markt komt stijgen de kosten het snelst. Dat komt omdat het geneesmiddel al snel bij meer indicaties en dus bij meer patiënten wordt ingezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!