Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mediaspelers zijn in strijd met auteursrecht

26-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
televisiekijken_930x520
De verkoop van een mediaspeler waarmee mensen op hun tv gratis films kunnen streamen, kan een inbreuk op het auteursrecht vormen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld.
Gratis toegang beschermde werken
"De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van beschermde werken", aldus de rechters.
Software
Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein had de website filmspeler.nl voor de rechter gesleept, omdat de apparaten die daar werden aangeboden illegaal zouden zijn. Via software op de speler, die in veel Nederlandse huiskamers staat, kunnen consumenten op hun tv bijvoorbeeld sportwedstrijden en films kijken die van internet worden ‘geplukt’.
Auteursrecht
De rechtbank Midden-Nederland had het hof in Luxemburg gevraagd of dit in strijd is met het auteursrecht. Dat oordeelt dat het illegaal is om films en andere producties die auteursrechtelijk zijn beschermd via zo'n speler te tonen. Het is nu aan de rechtbank Midden-Nederland om een oordeel te vellen in de rechtszaak.
Kassa besteedde zaterdag 15 april al aandacht aan een bedrijf dat dergelijke mediaspelers verkoopt, maar waarvan klanten nooit iets hebben ontvangen. Lees het artikel  Honderden gedupeerden door niet geleverde mediaspelers van Nonstopplayer  hier of bekijk het fragment hieronder:
Bron: Kassa/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!