Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer brandwonden door brandbare stof op BBQ

29-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_Barbeque
Negen mensen hebben de afgelopen dagen ernstige brandwonden opgelopen doordat bij het aansteken van een barbecue, vuurkorf of sfeerhaard een brandbare vloeistof werd gebruikt. Ze werden in het brandwondencentrum in Beverwijk, Rotterdam of Groningen opgenomen. Dit soort 'mooiweerongevallen' is vorig jaar toegenomen met bijna 9 procent, meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting maandag.
Benzine of spiritus
De stichting is bezorgd omdat er de laatste jaren juist sprake was van een daling. Vorig jaar belandden na het gebruik van brandbare vloeistoffen 88 mensen met zeer ernstige brandwonden in het brandwondencentrum, in 2015 waren dat er nog 81. Opmerkelijk was het aantal mensen dat de fout inging door het gebruik van benzine of spiritus: een verdubbeling van negentien naar veertig slachtoffers.
Gaswolk
De oorzaak daarvan is niet bekend, maar er is een piek te zien in de zomermaanden. Wel wijst de stichting erop dat mensen weinig weten over de gevaren van spiritus, (was)benzine of bio-ethanol. Zo vormt zich áltijd een gaswolk in de lucht zodra je de fles opent. Die wolk is groot en blijft in de lucht hangen. Eén vonk kan dan al een meterslange steekvlam veroorzaken. Daarom kan niet alleen degene die de vloeistof op de BBQ of korf spuit vlam vatten, maar ook juist de omstanders.
Aanmaakblokjes
De stichting raadt het gebruik van brandbare vloeistoffen af bij het aansteken van bijvoorbeeld een BBQ. Dat moet altijd met aanmaakblokjes. In geen geval mogen brandbare vloeistoffen op een open vuurbron worden gespoten, aldus de stichting. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!