Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer jongeren naar Halt voor vervalsen ID-kaart

24-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
930 x 520 ANP id kaart
Steeds meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart bij het uitgaan. Jaarlijks gaat het om honderden jongeren, blijkt uit cijfers van Halt daarover.
Betere samenwerking
In heel 2015 werden 350 jongeren ervoor gepakt, vorig jaar 428. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er al 147 jongeren bestraft. Volgens Halt is de toename grotendeels te verklaren doordat horeca, politie, gemeenten en Halt beter samenwerken. Deze nauwe samenwerking is onder meer terug te zien in Breda, Tilburg, Rotterdam en Haarlem. Toch komen de meeste jongeren weg met een waarschuwing in plaats van een straf, benadrukt Halt. 
Lenen of een neppe
Uit een onderzoek onder 2000 jongeren van Stemmingmakers, het jongerenpanel van Scholieren.com, blijkt dat ongeveer 20 procent van de jongeren een identeitskaart leent van iemand anders of een neppe gebruikt. 
Makkelijk te vervalsen
Volgens de NOS is het nog steeds gemakkelijk om een ID-kaart te vervalsen, blijkt uit verhalen van jongeren. Soms is een foto op een telefoon voldoende. Hiervan is de geboortedatum dan bijvoorbeeld bewerkt, zodat de jongeren bijvoorbeeld alcohol kunnen kopen en binnenkomen in clubs.  Ongeveer de helft van de scholieren betaalt geld voor een vervalsing. Zo'n 17 procent van de jongeren zegt dat ze een kaart van iemand anders lenen.
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!